WhatsApp ei heti rajoita käyttöä, jos käyttöehtoja ei hyväksy - Mobiili - Ilta-Sanomat

WhatsAppin takaraja on tällä viikolla – näin sovelluksen toiminta muuttuu, jos et hyväksy ehtoja

WhatsAppin käyttö jatkuu jonkin aikaa normaalisti, vaikka pian voimaan astuvat käyttöehdot jättäisikin hyväksymättä. Käyttöä kuitenkin hankaloitetaan koko ajan.

Käyttöehtojen takaraja koittaa viikonloppuna.

10.5. 11:51

Facebookin omistama pikaviestipalvelu WhatsApp antaa joustoa aikeissaan rajoittaa sovelluksen toimintaa niille, jotka eivät hyväksy kiisteltyjä käyttöehtoja lauantaihin 15. toukokuuta mennessä.

WhatsApp julkaisi asiasta päivitetyn tukiartikkelin. Helmikuussa se sanoi rajoittavansa sovelluksen toimintaa heti takarajan jälkeen, jos ehtoja ei ole hyväksynyt. Nyt niin ei enää tehdä.

WhatsApp korostaa, että kenenkään tiliä ei poisteta, eikä toiminnallisuus heikkene 15. toukokuuta. Sen sijaan käyttäjät saavat edelleen muistutuksia käyttöehdoista, ja usean viikon jälkeen tämä muistutus muuttuu jatkuvaksi.

Kun muistutus muuttuu alituiseksi, WhatsAppin toiminta heikkenee kunnes ehdot hyväksyy. Ei kuitenkaan yhtä aikaa kaikilla käyttäjillä. Ensin käyttäjä ei enää pääse käsiksi chat-listaansa, mutta hän voi yhä vastata ääni- ja videopuheluihin. Jos ilmoitukset ovat päällä, niitä voi näpäyttää viestin lukemiseksi ja siihen vastaamiseksi tai missattuun puheluun takaisin soittamiseksi.

Muutamaa viikkoa myöhemmin tämäkin toiminnallisuus katoaa, ja WhatsApp lakkaa välittämästä viestejä ja puheluita puhelimeen.

WhatsApp lupaa ettei se poista käyttäjän tiliä, vaikka ehtoja ei hyväksyisi. Samaan aikaan se kuitenkin muistuttaa siitä, että käyttämättömät tilit yleisesti ottaen poistetaan 120 päivän jälkeen. Tukiartikkeli ilmaisee epäselvästi, tulkitaanko siis rampautettu tili toimettomaksi. Erillisen tukiartikkelin mukaan toimettomuus tarkoittaa, että käyttäjän sovellus ei ole yhteydessä WhatsAppiin. Tämä tarkoittaa tavallisesti, että sovellus on laitteessa, jossa ei ole nettiyhtetyttä.

WhatsAppin mukaan uusissa käyttöehdoissa on kyse ennen kaikkea chattailusta tai shoppailusta yritysten kanssa, jos käyttäjä niin haluaa tehdä. Palvelu selittää yritysten maksavan sille mahdollisuudesta tarjota asiakaspalvelua WhatsAppissa ja että jotkut toiminnot tarvitsevat yhteyttä Facebookiin.

Käyttöehtojen muutos ei ole EU:ssa yhtä merkittävä kuin muualla johtuen EU:n tietosuojalaeista. WhatsApp on lisäksi jälkijunassa vakuutellut, että muutos ei muuallakaan laajenna sen kykyä jakaa tietoa Facebookin kanssa.

WhatsAppin kilpailijat Signal ja Telegram saivat paljon näkyvyyttä WhatsAppin kompasteltua uusista käyttöehdoistaan tiedottamisessa. WhatsApp vakuutti kuitenkin viime viikolla TechCrunchille, että sen käyttäjämäärä on nousussa. Se ei kuitenkaan paljastanut lukuja.

WhatsAppin edustajan mukaan suurin osa uusien ehtojen hyväksymisilmoituksen saaneista käyttäjistä on ehdot hyväksynyt. Palvelu ei kertonut, monelleko käyttäjälle tämä on näytetty.

Mikäli WhatsAppisi ei kysele uusien käyttöehtojen hyväksymisestä, olet todennäköisesti jo hyväksynyt ne.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?