Koronavilkkuun tärkeä muutos – poistaa monia turhauttaneen ongelman

Tartunnasta kertomiseen käytetyt avainkoodit ovat jatkossa voimassa entistä pidempään ja niitä aletaan jakaa automaattisesti. Tämän pitäisi auttaa välillä pitkäksikin venyneisiin viiveisiin.

Koronavilkun käyttäjä voi saada tiedon mahdollisesta altistumisestaan entistä nopeammin.

5.5.2021 12:37

Koronatartuntojen seuraamiseen käytetyn Koronavilkku-sovelluksen kannalta oleellisiin avauskoodeihin tulee muutoksia, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo.

Kun Koronavilkun käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hänelle lähetetään terveydenhuollosta kertakäyttöinen avauskoodi tekstiviestillä. Koodin syöttäminen Koronavilkkuun on vapaaehtoista. Mutta kun käyttäjä tekee niin, aiemmin kohdatut sovelluksen käyttäjät saavat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta.

Nyt avauskoodi pysyy voimassa entisen 4 tunnin sijaan 12 tuntia terveydenhuollon ammattilaisten toiveesta. Näin pyritään varmistamaan, että tartunnan saaneelle jää riittävästi aikaa koodin käyttämiseen.

Pidennys on myös edellytys avauskoodin automaattiselle luomiselle ja lähettämiselle ympärivuorokautisesti. THL luottaa tämän nopeuttavan koodin toimittamista Koronavilkun käyttäjälle ja siten mahdollisten altistusten paljastumista muille kohdatuille.

Tähän mennessä avauskoodeja on annettu yli 22 700 kappaletta. Silti on nähty tapauksia, joissa avauskoodia ole tartunnan toteamisesta huolimatta lähetetty Koronavilkun käyttäjälle.

THL:n mukaan avauskoodit on silti pystytty lähettämään keskimäärin noin parissa päivässä oireiden alkamisesta lukien. Samalla entistä useampi terveydenhuollon työntekijä on voinut lähettää koodeja. Automatisointi lupaa nopeuttaa prosessia entisestään.

Automaatio alkaa ensiksi Helsingissä ja Haavi-järjestelmää käyttävällä alueella asteittain toukokuusta alkaen. Haavi kattaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?