Heitätkö vanhan puhelimen pois? Muista pieni muovinpala!

Muistikortti on arvokkaita muistoja pullollaan, mutta sellaisen olemassaolo voi tyystin unohtua ratkaisevalla hetkellä.

Vaikka puhelin olisi murskana, muistikortti voi hyvinkin olla vielä ehjänä laitteen sisällä.

Vanhoja puhelimia annetaan kavereille ja niitä viedään roppakaupalla elektroniikkajätteen kierrätykseen tai operaattorille kunnostettaviksi seuraavaa käyttäjää varten. Tässä rumbassa on kuitenkin yksi pieni palanen muovia, joka voi helposti unohtua.

Useassa Android-puhelimessa sisällä oleva muistikortti tulee ottaa ensin talteen. Jos puhelimessasi sellainen on, se löytyy usein samasta kelkasta, jossa sim-kortti myös sijaitsee. Sammuta puhelin ennen kortin poistoa, jotta varmistat tietojen pysyvän vahingoittumattomina.

Myös monessa peruspuhelimessa on muistikortti.

Kelkan avaamiseen tarvitaan puhelimen mukana tullutta pientä neulamaista avainta, joka työnnetään luukun vieressä olevaan reikään. Tutustu tarvittaessa puhelimesi käyttöohjeisiin. Myös sim-kortti saattaa unohtua laitteeseen, joten se sopii poimia puhelimesta samalla kerralla.

Toisinaan muistikortin mukana menetetyt valokuvat löytää Googlen pilvestä, jonne ne on automaattisesti varmuuskopioitu. Niitä ei ole kuitenkaan välttämättä kopioitu alkuperäisessä laadussaan. Nämä tiedostot saattavat olla olemassa vain muistikortilla. Peruspuhelimissa asia on aina näin.

IPhoneissa muistikorttipaikkaa ei ole.

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom suosittelee viemään vanhat puhelimet kierrätykseen. Liitto arvioi viime vuonna suomalaisten olevan laiskoja puhelimien kierrättäjiä, sillä vain noin 10–20 prosenttia kännyköistä kierrätetään. Kuitenkin jopa 99 prosenttia matkapuhelimien materiaaleista on kierrätettäviä.

Tuhoa vanhan puhelimen tiedot palauttamalla laitteen tehdasasetukset, kun olet varma tärkeiden tietojen olevan muualla tallessa. FiCom suosittaa palauttamaan käytöstä poistetun laitteen operaattorin tai kodinkoneliikkeen lukolliseen tietoturva-astiaan tai Seiffi-palvelun kautta. Tällä tavalla voi olla varma, että puhelimen tiedot poistetaan asianmukaisesti.

Useat liikkeet antavat puhelimista ja tableteista hyvityksen vaihdossa uuteen, ja osassa liikkeitä hyvityksen voi saada rahana ilman ostovelvoitetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?