Kohuttu iPhone-päivitys on nyt ladattavissa – tämän kaiken se muuttaa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Kohuttu iPhone-päivitys on nyt ladattavissa – tämän kaiken se muuttaa

IOS 14.5 muuttaa tapaa, jolla sovellukset voivat seurata puhelimen omistajan liikkeitä verkossa.

28.4.2021 7:00

Apple on alkanut jaella iOS-käyttöjärjestelmänsä 14.5-versiota iPhoneihin. Päivitys on tavallista merkittävämpi, koska se muuttaa tapaa, jolla mainostajat voivat seurata Apple-käyttäjiä.

Uusista ominaisuuksista kertoo esimerkiksi 9to5mac.

Jatkossa käyttäjiltä pyydetään lupa, jotta sovellukset voivat seurata käyttäjien toimintaa. Esimerkiksi Facebook-sovellus avattaessa iOS kysyy, annetaanko sovellukselle lupa seurata käyttäjien toimintaa eri sovelluksilla ja verkkosivustoilla. Käyttäjä voi joko antaa luvan tai jättää sen myöntämättä.

IOS:n tietosuojavalikko myös kertoo, mitkä sovellukset pyrkivät seuraamaan käyttäjän toimintaa. Tätä pääsee tarkastelemaan valitsemalla Asetukset > Tietosuoja > Seuranta.

Luvan pyytäminen seurannalle astuu voimaan automaattisesti päivityksen asentamisen jälkeen.

Ominaisuus suututti julkaisunsa yhteydessä Facebookin, joka hyökkäsi Applea vastaan blogikirjoituksessaan.

Päivityksessä iPhoneen tulee myös yli 200 uutta emojia. Nämä perustuvat tuoreeseen emojivalikoiman 13.1 -versioon, ja tarjoavat muun muassa liekehtivää sydäntä, huuruavaa hengitystä ja laajan valikoiman kiintymystä osoittavia emojeja.

IOS 14.5 mahdollistaa iPhonen lukituksen avaamisen Apple Watchilla maskia käytettäessä. Kun Apple Watch on ranteessa ja avoinna, siihen vilkaiseminen riittää puhelimen lukituksen avaamiseen. Ominaisuus on otettava käyttöön asetuksista.

Muihin käyttöjärjestelmän pieniin parannuksiin kuuluvat muun muassa yhteensopivuus Xbox Series- ja PS5-peliohjainten kanssa, vaakasuuntainen käynnistysruutu, akun kalibrointityökalu sekä uudistuksia karttaohjelmistoon.

Päivityksen pitäisi latautua ennen pitkää automaattisesti. Saat otettua sen kuitenkin heti käyttöön valitsemalla Asetukset > Yleiset > Ohjelmistopäivitys.

Samalla Applen tablettien iPadOS päivittyi 14.5-versioon ja älykellojen watchOS 7.4-versioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?