Uusi koronatesti skannaa silmän älypuhelimen kameralla - Mobiili - Ilta-Sanomat

Koronatesti silmästä puhelimen kameralla – kehittäjä lupaa 95 % luotettavuutta

Saksalaisyrityksen ratkaisu pystyy käsittelemään hurjan määrän silmiä sekunnissa.

Skannaus tehdään silmän valkoisesta osasta. Kuvituskuva.

15.4. 14:01

Koronaviruksen testaamiseen tarjotaan nykyistä vähemmän tunkeilevaa vaihtoehtoa, uutistoimisto Reuters kertoo. Münchenissä Saksassa toimiva Semic RF on kehittänyt silmän skannaamiseen perustuvan testin, joka tunnistaa viruksen kantajat kolmessa minuutissa.

Älypuhelimeen asennettavalla Semic EyeScan -sovelluksella otetaan kuva molemmista silmistä. Korona tunnistetaan siihen liittyvästä tulehduksesta, joka näkyy tiettynä vaaleanpunaisen sävynä silmässä. Yhtiön mukaan väri onnistuttiin eristämään yli kahdesta miljoonasta sävystä.

70 000 hengellä testatun sovelluksen taustajärjestelmä pystyy käsittelemään enintään miljoona skannausta sekunnissa, ja kapasiteettia voidaan lisätä. Ajatuksena on, että tällä tavalla ihmisiä voitaisiin taas päästää suuriin yleisötapahtumiin kuten konsertteihin tai jalkapallo-otteluihin. Aluksi yrityksille suunnattu maksullinen sovellus odottaa viranomaisten hyväksyntää. Myöhemmin se on määrä tuoda myös kuluttajille.

On epäselvää, voisiko tällainen sovellus saada virallisen hyväksynnän esimerkiksi Suomessa. Nykyiset niin sanotut PCR-testit otetaan joko nenästä tai kurkusta. THL:n mukaan testi havaitsee 95 prosenttia tartunnoista. Semic RF väittää, että sen silmäskannauksen luotettavuus on täsmälleen sama 95 prosenttia.

Jos menetelmä onkin fyysisesti vähemmän tunkeileva, silmien skannaus on aiemmin herättänyt huolta ihmisten yksityisyydestä. Tietosuojaa vaaliva järjestö EFF katsoo, että silmän iiriksen skannaus vertautuu kasvontunnistukseen ja sormenjälkien ottamiseen biometrisenä tunnisteena.

– Iiriksen skannaaminen herättää merkittäviä huolia kansalaisvapauksista ja tietosuojasta. Voi olla mahdollista skannata iiriksiä kaukaa tai jopa liikkeessä, eli tietoja saatetaan kerätä salaa ilman henkilön tietoa, suostumuksesta puhumattakaan, EFF toteaa.

Semic RF on EU:ssa toimiva yhtiö, ja se sanoo tuotteidensa olevan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisia. Henkilökohtaisia tietoja ei siirretä taustajärjestelmään ja laitteelle tallennetut tiedot poistetaan arviointiprosessin jälkeen.

Semic RF ei keskity iirikseen, vaan silmän valkoiseen osaan kovakalvoon. Aiemmin on kuitenkin pelätty koronapandemian ruokkivan sellaista teknologiaa, joka jää elämään valvontatarkoituksissa pandemian jälkeenkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?