Sikailu seis? Kommentointi Facebookissa muuttuu

Käyttäjä saa itse päättää, ketkä voivat kommentoida hänen julkisia päivityksiään.

Muutokset iskevät suoraan Facebookin jokapäiväiseen käyttöön.

1.4.2021 13:34

Facebook tekee muutoksia käyttäjien etusivulle, jossa esitetään jatkuvasti päivitettyä listaa tarinoista eli ”uutisista”. Tähän uutisvirtaan laitettujen omien julkaisujen kommentointia voi vastedes säätää yksityiskohtaisesti, yhtiö kertoi blogissaan. Siitä uutisoi esimerkiksi .

Käyttäjä voi nyt päättää jokaisen julkisen viestinsä osalta erikseen, ketkä saavat sitä kommentoida. Vaihtoehtoina on sallia kommentointi kaikille, vain kavereille tai sitten pelkästään julkaisuun merkityille henkilöille ja sivuille. Kommentointia voi rajoittaa myös kaikki julkiset viestit kattavalla yleiskytkimellä.

Facebook antaa valita, ketkä voivat kommentoida julkisia päivityksiä.

Facebookin tukiartikkelin perusteella kommentoinnin rajoittaminen toimii niin Androidissa, iOS:ssä kuin tietokoneessakin. Ainakaan tietokoneversiossa toimintoa ei vielä näkynyt. Sen pitäisi löytyä julkaisun oikean yläkulman kolmen pisteen takaa niin tietokoneessa kuin puhelimessa.

Tavoitteena on estää häirintää ja turvallisuutta pitämällä ei-toivotut kommentit kurissa. Nähtäväksi jää, voiko se myös entisestään vahvistaa kuplaa, jossa Facebook-käyttäjät usein elävät.

Uutisvirta esittää käyttäjän mieltymysten mukaisia statuspäivityksiä, valokuvia, videoita, linkkejä ja tykkäyksiä. Se voi rajoittaa kokonaiskuvan saamista suurista ilmiöistä kuten ilmastonmuutoksesta tai koronapandemiasta. Rajoittamalla kommentointia käyttäjä saattaa saada enemmän palautetta henkilöiltä, jotka vahvistavat hänen maailmankuvaansa ja vähemmän niiltä, jotka haastavat sen.

Tätä vastaan voi kuitenkin taistella toinen uutisiin tehtävä muutos. Uutisten virtaa on entistä helpompi lajitella tavoilla, jotka eivät luota pelkästään Facebookin algoritmeihin. Android-sovelluksen yläreunassa esitettävä uusi suodatinpalkki mahdollistaa uutisten esittämisen esimerkiksi aikajärjestyksessä.

Palkin kautta pääsee entistä helpommin käsiksi myös suosikkeihinsa. Silloin enintään 30 suosikiksi merkityn kaverin ja sivun julkaisut näytetään korkeammalla uutisissa. Palkki tulee viiveellä Facebookin iOS-sovellukseen. Ei ole tiedossa, tuleeko se Facebookin selainversioon.

The Vergen mukaan muutokset viittaavat siihen, että Facebook haluaa taistella algoritmiensa saamaa kritiikkiä vastaan. On toistuvasti esitetty, että tämä automatiikka vahvistaa äärisisältöä ja väärän tiedon leviämistä käyttäjien aktiivisuuden lisäämisen nimissä. Esimerkiksi viime vuonna arvioitiin, että Facebook epäonnistui pahasti väärän koronatiedon torjunnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?