Näin paljon Android-puhelin ja iPhone keräävät dataa käyttäjästään – Google ja Apple parahtivat tuloksista

Uusi tutkimus valottaa sekä iOS- että Android-käyttöjärjestelmän tiedonkeruuta. Vaikka Android näyttäytyy ahneena tiedoille, ei Applekaan ole mielissään, Ars Technica kertoo.

Googlen ja Applen käyttöjärjestelmät laitettiin rinta rinnan. Android osoittautui tietorohmuksi.

1.4.2021 7:00

IPhonesi ja Android-puhelimesi lähettävät tietoja Applelle ja Googlelle enemmän kuin ehkä arvaatkaan. Asiaa tutki (pdf) Douglas Leith Irlannin Trinity Collegesta, ja aiheesta uutisoi Ars Technica. Leith havaitsi, että sekä iPhone että Android-puhelin keräävät joitakin tietoja ympäri vuorokauden laitteiden ollessa käyttämättöminä ja jopa silloin, kun käyttäjät ovat kieltäytyneet tietojen keräämisestä.

Android kuitenkin erottui ahneudellaan. Leithin mukaan Googlen käyttöjärjestelmä kerää noin 20 kertaa enemmän tietoa kuin iOS. Lepotilassa ollessaan Android-puhelin lähettää Googlelle noin yhden megatavun verran tietoa 12 tuntia kohden. IOS jäi noin 52 kilotavuun.

Kun käyttäjä ei ole kirjautuneena, kumpikin käyttöjärjestelmä lähettää muun muassa puhelimen yksilöivän imei-koodin, sarjanumeron, sim-kortin sarjanumeron, puhelinnumeron, evästeitä ja telemetriatietoa.

Leith pelkää, että kerätyt tiedot voivat toimia käyttäjien tarkkailussa. Laitetiedot voidaan verrattain helposti yhdistää muihin tietolähteisiin ja ne kytkeytyvät käyttäjän nimeen, sähköpostiin ja maksukorttiin, kun hän kirjautuu sisään käyttääkseen esimerkiksi sovelluskauppaa. Samalla tiedot kytkeytyvät mahdollisesti käyttäjän muihin omistamiin laitteisiin sekä osto- ja internet-historiaan.

– Tämä ei ole hypoteettinen huoli, sillä sekä Apple että Google pyörittävät maksupalveluita, tarjoavat suosittuja nettiselaimia ja hyötyvät kaupallisesti mainonnasta, Leith huomauttaa.

Toinen huoli hänen mukaansa on, että laitteiden säännöllinen yhteydenpito valmistajaan mahdollistaa käyttäjän summittaisen sijainnin seuraamisen. IOS ja Android ottavat yhteyden isäntäyhtiöihinsä keskimäärin 4,5 minuutin välein.

– Tällä hetkellä ei ole juurikaan realistisia vaihtoehtoja tämän tietojenkeruun estämiseen, Leith toteaa.

Myös laitteisiin esiasennetut Applen ja Googlen sovellukset kytkeytyvät verkkoon ja lähettävät tietoa, vaikka sovelluksia ei olisi avattu.

Riitaa tuloksista

Sekä Google että Apple lyttäävät tutkimuksen lausunnoissaan Ars Technicalle. Googlen mukaan tutkimuksessa on tehty virheitä tiedon määrän arvioinnissa, ja väite Androidin 20-kertaisesta tietojenkeruusta on Googlen mukaan väärä.

Apple puolestaan korostaa raportin olevan erheellinen, ja että Apple tarjoaa keinot suojella yksityisyyttä tavalla, joka estää sitä seuraamasta käyttäjän sijaintia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?