Xiaomi varoittaa, että joidenkin tuotteiden hinnat voivat nousta - Mobiili - Ilta-Sanomat

Puhelinjätiltä huonoja uutisia: Kännyköiden hinnat voivat nousta

Sirujen heikko saatavuus voi näkyä tuotteiden hinnoissa, Xiaomi ennustaa.

Sirupula vaikuttaa laajasti hyvin erilaisiin tuotteisiin. Arkistokuva.­

29.3. 12:45

Maailman kolmanneksi suurin älypuhelinten toimittaja, kiinalainen Xiaomi, varoittaa maailmanlaajuisen sirupulan vaikutuksista. Halvoilla hinnoillaan kilpailuetua hakenut yhtiö otti asiaan kantaa osavuosikatsauksessaan keskiviikkona.

– Rehellisesti sanottuna teemme parhaamme tarjotaksemme parhaan mahdollisen hinnan kuluttajille. Mutta joskus meidän voi olla pakko siirtää osa kulujen kohoamisesta kuluttajalle eri tapauksissa, Xiaomin korkea johtaja Wang Xiang varoitti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Xiaomi ei suinkaan ole ainoa puhelintoimittaja, joka kärsii sirupulasta. Sen on aiheuttanut koronapandemia, mutta osaltaan myös Yhdysvaltain pakotteet kiinalaisia teknologiayhtiöitä vastaan. Asiaan vaikuttaa myös väärin ennustettu kysyntä.

Johtajan lausuntoa voidaan siis pitää Xiaomia laajempana ennustuksena älypuhelinten hintakehityksestä. Xiaomi tosin valmistaa älypuhelinten lisäksi muitakin tuotteita, kuten kodinelektroniikkaa.

Sirupula vaikuttaa myös huomattavasti älypuhelimia laajemmin autoteollisuudesta tietokoneisiin. Se selittää pitkälti esimerkiksi tietokoneissa käytettävien näytönohjaimien heikon saatavuuden ja sitä myötä huimasti kohonneet hinnat.

Sirupulaa pahentaa entisestään puolijohteiden suurtuottaja Taiwania vaivaava kuivuus, kertoo BBC. Sirutuotanto kuluttaa valtavasti vettä, ja saarella joudutaan paikoittain säännöstelemään veden jakelua kotitalouksiinkin.

Xiaomin avaintoimittajalla, yhdysvaltalaisella Qualcommilla on vaikeuksia valmistaa tarpeeksi siruja isoille älypuhelinmerkeille. Xiaomin Wang on tilanteesta huolimatta optimistinen.

– Koemme painetta, mutta näyttää siltä että olemme ok, Wang totesi sijoittajille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?