Telia paljasti aikataulun 3g:n alasajolle – vaikuttaa peruspuhelimiin ja mökkikäyttöön - Mobiili - Ilta-Sanomat

Telia paljasti aikataulun 3g:n alasajolle – vaikuttaa peruspuhelimiin ja mökkikäyttöön

Telia ajaa alas 3g-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Peruspuhelimien mobiilidatayhteydet lakkaavat toimimasta muutoksen myötä.­

1.2. 9:35

Teleoperaattori Telia ajaa alas 3g-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä. Tämän jälkeen Telialle jää käyttöön kolmen sukupolven kännykkäverkot: gsm, 4g sekä 5g.

Muutoksella on kuluttajiin vaikutusta lähinnä peruspuhelimien kautta. 3g-verkon lakatessa olemasta ne toimivat tämän jälkeen enää vain vanhassa gsm-verkossa. Tämä tarkoittaa sitä, että äänipuhelut toimivat jatkossakin, mutta nettiä voi käytätä enää erittäin hitaan gsm-yhteyden kautta.

– Teknologiat kehittyvät nopeasti. 5g-verkko on jo laajasti käytössä, 4g-puhe eli VoLTE on tuotu verkkoon ja esineiden internetiä palvelevat uudet tekniikat kuten LTE-M ja Narrowband IoT kattavat jo koko Suomen. Nyt on hyvä ajankohta saatella hyvin palvellut 3g-verkko kohti auringonlaskua, Telian teknologiajohtaja Jari Collin sanoo tiedotteessa.

Jo 4g:n yleistyttyä 3g oli vielä pitkään käytössä äänipuheluiden välittämiseen.

Useimmille kuluttajille muutos ei ole kovin tuntuva, koska vuoden 2023 lopulla ei liene enää paljon 3g:tä käyttäviä älylaitteita. 3g:hen nojaavat peruspuhelimet ovat kuitenkin varsin pitkäikäisiä. Näiden puhelut siirtyvät gsm-verkkoon, ja mobiilidatan nopeus putoaa rajusti.

Suomessa on vielä alueita, jotka eivät ole vielä 4g- ja 5g-verkkojen piirissä ja joilla 4g-puhelimet putoavat 3g-mobiilidataan. Uusia verkkoja laajennetaan edelleen, mutta jos 3g-verkko lakkaisi olemasta nyt, moni mökkeilijä jäisi tyystin ilman tyydyttävällä nopeudella toimivaa datayhteyttä.

Telia sanoo lisäävänsä uudempien verkkojen kapasiteettia, ja niiden pitäisi olla 3g-verkon sulkemisen aikaan vastaavassa peittotilanteessa.

– Autamme asiakkaitamme päivittämään palvelunsa parin vuoden siirtymäaikana heille parhaiten sopivalla tavalla. Mobiiliverkon aktiiviset netinkäyttäjät ovat jo suurelta osin siirtyneet 4g:hen ja 5g:hen, joten 3g:stä luopuminen ei muodosta isoa murroskohtaa mobiilipalveluiden kehityksessä, Collin jatkaa tiedotteessa.

Muutos vaikuttaa myös 3g-pohjaisiin esineiden internet -palveluihin. 3g:n alasajon myötä sen käyttämiä taajuuksia vapautuu muille mobiiliverkoille.

Myös Elisa on ilmoittanut luopuvansa 3g-verkostaan vuoden 2023 jälkeen.

Juttua on täydennetty telelian kommenteilla klo 13.27.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?