Googlen ongelma esti päiväavainten tarkistuksen Koronavilkussa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Koronavilkku tökkii Googlen virheen takia – korjaus jo jaossa

Androidin ongelma vaikutti laajasti koronasovelluksiin, mutta sen korjaaminen ei edellytä käyttäjiltä toimia.

Koronavilkun käyttäjien ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin korkeintaan käynnistää puhelin uudestaan tarvittaessa.­

14.1. 16:43

Google löysi Android-käyttöjärjestelmästään ongelman, joka haittasi Androidin koronaseurantaan tarkoitetun Exposure Notifications Systemin toimintaa. Asiasta uutisoi The Verge.

Kyseessä on järjestelmä, jolle suurin osa koronaseurantasovelluksista perustuu, myös Suomen virallinen sovellus Koronavilkku. Kehittäjä Solita kertoo, että ongelma koski myös Koronavilkkua samoin kuin lukuisia muitakin Googlen tekniikkaa käyttäviä vastaavia sovelluksia.

Ongelma alkoi vaikuttaa tiistaista 12. tammikuuta lukien. Käytännössä ongelma aiheutti sen, että Koronavilkku ei pystynyt tarkistamaan sairastumisestaan kertoneiden käyttäjien päiväavaimia. Tämä puolestaan viivästytti altistumisvaroitusten lähettämistä sairastuneiden kanssa kontaktissa olleille käyttäjille.

Solita ei pysty sanomaan, onko näin todella tapahtunut.

– Valitettavasti emme voi sanoa varmaksi, onko tämä vaikuttanut kenelläkään ilmoituksen viivästymiseen, koska emme pysty saamaan tietoa välitetyistä ilmoituksista, Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä toteaa.

Google on jo korjannut vian. Se tapahtui hiljaisella päivityksellä, joka ei edellytä Androidin tai Koronavilkun käyttäjiltä toimenpiteitä. Koronavilkusta ei tarvitse julkaista uutta versiota, jotta korjaus tulisi käyttöön.

– Näyttää siltä, että Googlen korjaus on tullut läpi viime yönä ja että tilanne on korjaantunut, Köykkä kertoo.

Suurin osa puhelimista korjaantunee tämän päivän aikana. Köykän mukaan avaintarkistusten pitäisi korjauksen myötä jatkua normaalisti. Avaimia tarkistetaan noin neljän tunnin välein.

– Jos näyttää siltä, että tarkistuksia ei ala tapahtua, puhelimen voi käynnistää uudelleen. Koronavilkussa ei tarvitse tehdä mitään muita toimia, Köykkä vakuuttaa.

Ongelma ei koskenut Koronavilkun iPhone-käyttäjiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?