WhatsApp vastaa nyt tyhjentävästi: Nämä tiedot käyttäjästä luovutetaan Facebookille

WhatsApp jakaa tiettyjä tietoja Facebookin kanssa. WhatsApp selittää IS Digitodaylle, mistä on kyse.

WhatsAppin uudet käyttöehdot ovat herättäneet hämmennystä.

12.1.2021 16:56

WhatsAppin käyttöehtojen uudistus on herättänyt paljon hämmennystä ja epävarmuutta. Helmikuun 8. päivänä voimaan astuvat käyttöehdot ovat erilaiset Euroopan alueella kuin muualla maailmassa.

Muualla maailmassa WhatsAppin käyttäjätietoja aletaan siirtää Facebookille muun muassa Facebookin puolella tehtävän mainonnan kohdentamiseksi. Myös eurooppalaisten käyttäjien on hyväksyttävä uudet ehdot, mikä on ollut omiaan hämmentämään ihmisiä.

– Tämä muutos ei vaikuta WhatsAppin tietojenluovutuskäytäntöön Facebookin kanssa eikä myöskään vaikuta siihen, miten ihmiset viestivät ystäviensä ja sukulaistensa välillä missä päin maailmaa sitten ovatkin, WhatsAppin edustaja sanoi sähköpostitse Ilta-Sanomat Digitodaylle.

Muutokset liittyvät WhatsApp-käyttäjien viestittelyyn yritystilien kanssa. WhatsAppin edustaja vakuuttaa palvelun kunnioittavan käyttäjien yksityisyyttä.

Auki on siltä jäänyt kysymyksiä siitä, mitä tietoja WhatsApp luovuttaa Facebookille. IS Digitoday esitti asiaan liittyen jatkokysymyksiä WhatsAppille.

Vuonna 2016 WhatsApp muutti yksityisyyskäytäntöjään. Käyttäjille annettiin mahdollisuus olla jakamatta puhelinnumeroaan Facebookille. Jos he kieltäytyivät tästä tällöin, kunnioitetaanko tätä päätöstä yhä?

– Tarjosimme käyttäjille kertaluonteista tilaisuutta jättäytyä pois tietojen jakamisesta, koska siihen aikaan sovelluksessa ei ollut tuota toiminnallisuutta. Tätä vaihtoehtoa ei ole enää ollut tarjolla yli 4 vuoteen. On tärkeää ymmärtää, että uudessa tilanteessa ei ole eroa siihen, miten toimimme viime kuussa. Kunnioitamme jatkossakin kaikkien tuolloin pois jättäytyneiden päätöstä, eikä ehtojen päivitys muuta asiaa. Tieto datan luovutuksen ulkopuolelle jättäytymisestä tallennetaan käyttäjän tietoihin, ja on siellä nähtävissä.

Nykyisissä käyttöehdoissa lukee ”WhatsApp ei jaa Euroopan alueen WhatsApp-käyttäjän käyttäjätietoja Facebookin kanssa siinä tarkoituksessa, että Facebook käyttäisi tätä tietoa tuotteidemme tai mainostemme kehittämiseen”. Siinä ei puhuta tietojen jakamisesta muihin tarkoituksiin. Tapahtuuko tätä? Jos tapahtuu, mitä mistä tiedosta on kyse ja miten sitä käytetään?

– Kuten kysymyksessäsi sanotkin, WhatsAppin tietojenjakamiskäytännössä ei ole tapahtunut Euroopan alueella (Britannia mukaan lukien) muutoksia, jotka olisivat peräisin käyttö- ja yksitysyysehtojen muutoksesta. Selvennykseksi: WhatsApp ei jaa tietoja Facebookin kanssa Euroopan alueella tuotteidensa parantamiseksi tai mainosten kohdentamiseksi.

– Saadakseen palveluilta muilta Facebook-yhtiöiltä WhatsApp jakaa sinusta tietoja, jotka olemme kuvailleet yksityisyysehtojen ”Information We Collect” -kohdassa. Esimerkiksi tarjotakseen WhatsAppin analytiikkapalveluita Facebook käyttää puhelinnumeroa, jonka annoit Facebookiin rekisteröityessäsi sekä jotakin laitetietojasi (tiliin liittyvät laitteen yksilöintitiedot, käyttöjärjestelmäversio, sovellusversio, alustaversio, maasuuntanumerosi ja verkkotunnisteesi sekä tiedot siitä, oletko hyväksynyt uudet ehdot ja tiettyjä hallintavalintoja), käyttötietojasi (milloin viimeksi käytit WhatsAppia, rekisteröitymispäivämääräsi ja palvelun ominaisuuksien käyttötavat sekä niiden tiheys).

– Tämä liittyy palveluntarjoajasuhteeseen WhatsAppin ja Facebookin välillä. Tämä on yleinen malli, jota käytetään yhtiöiden saadessa it-palveluita kolmansilta osapuolilta. Facebook ei voi käyttää näitä tietoja omiin tarkoituksiinsa.

Vaikka käyttäjä ei hyväksyisi uusia käyttöehtoja, WhatsApp-tliä ei suljeta automaattisesti.

– Se jää aktiiviseksi, jotta voit hyväksyä uudet käyttöehdot.

WhatsApp painottaa myös sitä, että henkilöiden välistä viestintää eivät voi ulkopuoliset seurata, eivät myöskään WhatsApp tai Facebook. Näin ollen viestien sisältöä ei siis voisi edes luovuttaa eteenpäin. WhatsApp sanoo myös, ettei puhelutietoja tai tietoja siitä, keiden kanssa käyttäjät viestivät, ei myöskään jaeta Facebookille.

Palvelun mukaan mahdollisista tulevista muutoksista sovitaan Irlannin tietosuojaviranomaisten kanssa. Syy tähän on siinä, että WhatsAppin Euroopan-toiminnot tuotetaan Irlannista käsin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?