Puhelimesi kuuntelee sinua, muttei kuule kaikkea – näin se toimii

Pieni siru puhelimen sisällä odottaa oikeita sanoja ja joissakin tapauksissa muitakin ääniä ennen kuin puhelin herätetään unestaan.

Puhelin kuuntelee ympäristöään ja herää käyttäjänsä äänikomentoihin asiaa tarkoitusta varten kehitetyllä piirillä.

11.1.2021 7:00

IS Digitody kertoi äskettäin älypuhelimien tekemästä käyttäjien puheen kuuntelusta ja siitä, miten se toimii Android-puhelimissa. Googlen puheohjaus voi olla käyttäjän tietämättä päällä. Puhelin odottaa avainsanoja, kuten ”hey google” tai iPhonen tapauksessa ”hei siri”, joiden jälkeen puhelimelle voi antaa äänikomentoja.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut puhelinkoodaaja korostaa, että puhelin kuuntelee käyttäjää koko ajan vain näiden avainsanojen osalta.

Avainsanojen vahtiminen tapahtuu erillisen vähävirtaisen sirun avulla. Tämä siru, joka on osa puhelimen laajempaa järjestelmäpiiriä (SoC, system on chip), aktivoi puhelimen kuultuaan avainsanan. Sirun käyttämisen vakoiluun ei pitäisi olla mahdollista.

Kun nämä avainsanat on noteerattu – tai siru luulee kuulleensa ne – alkaa puheen varsinainen seuranta ja mahdollinen tallennus. Tässä piilee vaaran paikka, jos laite erehtyy aktivoimaan kuuntelun väärässä tilanteessa.

Puhelin ei siis kuuntele ja tallenna koko aikaa, vaan siitä on pääosan ajasta virta pois päältä suurimmasta osasta järjestelmäpiiriä. Muutoin akku loppuisi nopeasti.

Puhelinten suurimpiin kuuluva sirutoimittaja Qualcomm esittelee verkkosivuillaan oman digiavustajia varten kehitetyn sirunsa toimintaa. Qualcomm Voice Assist on vähän virtaa käyttävä ratkaisu, joka avainsanan kuullessaan tönäisee puhelimen järjestelmäpiirin ja pääsuorittimen hereille suorittamaan käyttäjän äänikomentoja.

Suurta yksityisyyttä arvostavien kannattaa kuitenkin panna merkille, ettei tämä alustava kuuntelu välttämättä rajoitu käyttäjän antamiin avainsanoihin. Qualcomm mainostaa sirunsa kykyä kuunnella myös käyttäjän ympäristöä ja sen perusteella päätellä oikeita toimenpiteitä, kuten sopivan sovelluksen käynnistämistä.

– Qualcomm Voice Assistin aina päällä olevan äänitunnistuksen avulla laitteesi voi nyt automaattisesti käynnistää sopivan sovelluksen perustuen ympärilläsi oleviin äänivihjeisiin. Korkean luokan puheavustustoimintomme auttavat laitettasi ehdottamaan sovelluksia ja palveluja, jotka toimivat äänelläsi – tarvitsitpa takkia tai halusit löytää kaupungin parhaan pizzan, Qualcomm mainostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?