Vastasitko myöntävästi WhatsAppin esittämään kysymykseen? Tämän kaiken hyväksyit

WhatsApp alkaa jakaa enemmän tietoja Facebookin kanssa, ja käyttäjillä on vaihtoehtoina antaa Facebookin rikkoa lupauksensa tai lopettaa palvelun käyttö.

WhatsAppin käyttäjien on hyväksyttävä tietojen luovuttaminen Facebookille tai lopetettava palvelun käyttö. Tällä vaatimuksella Facebook rikkoo aiemman lupauksensa.

7.1.2021 13:22

Facebookin omistama WhatsApp-pikaviestin on alkanut esittää Suomessakin käyttäjille ruutua, jossa se pyytää hyväksymään uudet käyttöehdot ja tietosuojakäytännön. Jos niitä ei hyväksy, WhatsAppin käyttö loppuu 8. helmikuuta.

Ars Technican Ja PCMagin mukaan kyseessä on merkittävä muutos siihen, miten WhatsApp jakaa tietoja Facebookin kanssa. Siinä missä aiemmin käyttäjillä oli mahdollisuus kieltäytyä tietojen jakamisesta, tällä kertaa ainoa vaihtoehto kieltäytyä on lopettaa palvelun käyttö.

Uutispalvelujen mukaan WhatsApp pakottaa nyt jakamaan muun muassa puhelinnumeron, profiilin nimen ja valokuvan, tahot joihin käyttäjä on ollut yhteydessä ja sovelluksessa tehdyt maksut.

WhatsApp on hyvin epämääräinen sen suhteen, mitä muutokset tarkkaan ottaen ovat ja miten luovutettuja tietoja käytetään. Ehdot vaikuttavat olevan kuitenkin rajumpia muualla maailmalla kuin EU-alueella.

Palvelun EU-yksityisyysehdoista puuttuu kohtia, joita on mainittu muun maailman yksityisyysehdoissa. Muualla tietoja käytetään esimerkiksi kaverisuosituksiin, sisällön personointiin ja sopivampien mainosten esittämiseen Facebookin eri tuotteissa.

Myös maininnat yhtiön omalla Facebook Pay -maksupalvelulla maksamisesta WhatsAppissa puuttuvat EU-yksityisyysehdoista.

Kun Facebook osti WhatsAppin, se lupasi vuonna olla jakamatta käyttäjien puhelinnumeroita WhatsAppista Facebookiin. Viimeksi vuonna 2016 WhatsApp lupasi olla jakamatta tietoja Facebookille. Lupaus on yhtä luettavissa WhatsAppin blogissa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Facebook turvautuu kyseenalaisiin keinoihin ihmisten puhelinnumeroiden hankkimiseen. Toissa vuonna kävi ilmi, että Facebook onkii ihmisten puhelinnumeroita kolmella eri tavalla näiden tietämättä ja käyttää ilman suostumusta.

WhatsApp päätti jo aiemmin aloittaa tietojen luovuttamisen Facebookille, joka osti pikaviestimen vuonna 2014 13,8 miljardilla eurolla. Vuonna 2016 WhatsApp ryhtyi jakamaan Facebookille käyttäjien puhelinnumeroita vastoin lupausta, jonka mukaan niin ei tehtäisi. Tästä pystyi tällöin kieltäytymään.

WhatsAppin mukaan nyt tehtävä muutos koskee yritysten kanssa viestimistä ja niiden mahdollisuuksia säilyttää ja hallita chatteja Facebookin puitteissa. Edustajan mukaan mikään ei muutu sen suhteen, miten WhatsApp jakaa tietoja muiden chattien tai tilitietojen osalta.

Jää nähtäväksi, rajoittuuko nyt laajentuva tietojen jakaminen yrityschatteihin. Se voi olla ensiaskel, jolla muuria WhatsAppin ja Facebookin välillä murretaan myöhemmin laajemminkin. Uusien ehtojen puitteissa Facebook varaa oikeuden jakaa kerättyjä tietoja yritysperheensä kanssa.

Toisaalta on myös epäselvää, missä määrin muutokset koskettavat eurooppalaisia käyttäjiä. WhatsAppin Euroopassa tarjoama uusittu tietosuojakäytäntö ei ole kaikilta osin yksi yhteen sen version kanssa, jota WhatsApp muualla esittää.

WhatsApp vaatii hyväksymään uudet käyttöehdot tai sovelluksen käyttö loppuu kuukauden kuluttua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?