Koronavilkku alkaa hälyttää ulkomaisten sairastuneiden käyttäjien kohtaamisista - Mobiili - Ilta-Sanomat

Koronavilkkuun tulevien altistumis­avainten määrä monin­kertaistuu tänään – tästä on kyse

Koronavilkku alkaa tästä päivästä lukien antaa altistusilmoituksia kohdatuilta ulkomaisilta käyttäjiltä.

Koronavilkku hakee tästä päivästä alkaen muiden eurooppalaisten koronasovellusten altistumistietoja. Päivityksen jälkeen se alkaa myös lähettää niitä taustajärjestelmään.­

5.1. 10:52

Suomen virallinen koronan tartuntaketjujen seurantasovellus Koronavilkku pystyy nyt antamaan altistusilmoituksia, jos käyttäjän kohtaamalla henkilöllä on käytössään jokin toinen eurooppalainen yhteentoimiva sovellus. Asiasta kertoi THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho Twitterissä maanantaina.

– Huomenna voit saada altistusilmoituksen Koronavilkku-sovelluksesta, jos kohtaamallasi henkilöllä on ollut käytössään toisen maan yhteentoimiva sovellus. Yhteentoimivuus eri Euroopan maiden sovellusten välille on kehitetty EU-rahoituksella, Yrttiaho kirjoitti.

Taustalla on Euroopan komission rakentama yhdyskäytäväpalvelu, joka yhdistää kansalliset koronatartuntojen seurantasovellukset halki unionin. Tavoitteena on ollut kattaa lähes kaikki EU:ssa julkaistut koronasovellukset. Tällä hetkellä yhteentoimivia ovat Kroatian, Tanskan, Saksan, Irlannin, Italian, Latvian, Alankomaiden, Puolan ja Espanjan sovellukset.

Tämä muutos ei edellytä päivitystä Koronavilkkkuun, vaan se tapahtuu taustajärjestelmän tasolla. Kyse on sairastuneiden syöttämistä päiväavaimista, joita on nyt alkanut saapua sovelluksen käyttämään taustajärjestelmään.

– Jos tarkkailet puhelimen asetuksista päivittäin ladattujen avainten määrää, tulet huomaamaan määrässä huomattavan nousun, sillä mukana on tästä päivästä eteenpäin avaimia myös muualta Euroopasta, Koronavilkun kehittäneen Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä twiittasi.

Annettujen avainten määrä kertoo, montako tartunnasta altistumisesta kertovaa avainkoodia puhelimen ladattiin, kun se oli viimeksi yhteydessä järjestelmään. Niitä sitten verrataan puhelimessa oleviin, sovelluksen rekisteröimiin kohtaamisiin. Jos näistä löytyy osuma, sovelluksen käyttäjälle annetaan altistumisvaroitus.

Puhelimessa olevaan Koronavilkkuun on kuitenkin tulossa päivitys tämän viikon torstaina. Sen myötä toiminnallisuudesta tulee kaksisuuntainen. Eli sairastumisestaan ilmoittava voi halutessaan välittää ilmoituksen myös ulkomaille.

Päivitys asentuu automaattisesti, mutta sen voi saada nopeammin käyttöönsä hakemalla päivitystä itse torstaina Google Play- tai Applen App Store -sovelluskaupasta.

Köykkä vakuuttaa, että Koronavilkun tietoturva yhtä hyvä kuin tähänkin asti, eli avainten mukana ei siirry käyttäjästä mitään tunnistettavaa tietoa.

Android-puhelimen ladattavien avainten määrän voi tarkistaa seuraavasti: asetukset (pieni rattaan kuva puhelimen alasvetovalikon oikeassa alakulmassa) > Google > covid-19-tuki > altistumistarkistukset. IOS:ssa polku on Järjestelmän asetukset > sovellukset > Koronavilkku > covid-19-tuki. Klikkaa lopuksi päivämäärää, niin näet päiväkohtaisten avainten määrän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?