Koronavilkku alkaa toimia muiden Euroopan maiden koronasovellusten kanssa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Koronavilkkuun odotettu uudistus – päivitys tulee loppiaisen jälkeen

Suomen virallinen koronan seurantasovellus alkaa toimia muiden EU-maiden vastaavien sovellusten kanssa.

Koronasovellusten yhteensopivuus EU/Eta-alueella kasvaa. Koronavilkku on mukana.­

30.12.2020 14:36

Suomalaisten laajasti käyttämä Koronavilkku-sovellus alkaa toimia yhdessä muissa EU/Eta-maissa ja Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa. Asiasta kertoi sosiaali- ja terveysministeriö keskiviikkona.

Taustalla on Euroopan komission rakentama yhdyskäytäväpalvelu, joka yhdistää kansalliset koronatartuntojen seurantasovellukset halki unionin. Tavoitteena on ollut kattaa lähes kaikki EU:ssa julkaistut koronasovellukset.

Koronavilkusta tulee yhteentoimiva loppiaisen jälkeen julkaistavassa sovellusversiossa. Sen jälkeen Koronavilkun käyttäjä voi tartunnasta ilmoittaessaan lähettää tiedon mahdollisesta altistumisesta myös toisessa maassa kehitetyn sovelluksen käyttäjälle ja saada itse tiedon mahdollisesta altistumisestaan toisen maan sovelluksen käyttäjältä.

Toistaiseksi yhteentoimivuuteen ovat liittyneet Saksa, Italia, Irlanti, Espanja, Latvia, Kroatia, Tanska, Hollanti ja Puola.

Tartuntatautilakiin tehdyissä muutoksissa säädetään tietojärjestelmän rajat ylittävän käytön yhteydessä tapahtuvasta henkilötietojen käsittelystä. Koronavilkun käyttäjä päättää itse, haluaako hän osallistua rajat ylittävään tietojen vaihtoon. Tiedot, joista henkilöä ei voi tunnistaa, luovutetaan EU-komission yhdyskäytävän kautta. Laki tulee voimaan vuodenvaihteessa ja samalla sen voimassaoloaikaa jatketaan vuoden 2021 loppuun asti.

Tavoitteena on katkaista koronaviruksen tartuntaketjuja tehokkaammin ja estää tautia leviämästä myös silloin, kun sovellusten käyttäjät liikkuvat yhteentoimivuuteen osallistuvien maiden välillä.

Sovelluksen tulisi päivittyä itsekseen. Tässä saattaa olla parin päivän viive, mutta sovelluksen voi päivittää myös käsin etsimällä Koronavilkku omasta sovelluskaupasta ja valitsemalla päivitysvaihtoehto, jos sellainen on tarjolla.

Jos et ole käynnistänyt Koronavilkkuasi ja antanut sille lupaa pysyä koko ajan auki taustalla, asia kannattaa hoitaa nyt heti. Jos olet luvan jo antanut, sitä ei kysytä enää uudelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?