Suomeen tuli uusi käytettyjen puhelimien kauppa – tällainen on elektroniikkaa myyvä Back Market

Ranskalainen Back Market avasi lokakuussa verkkokaupan Suomessa. Tarjolla on muutakin kuin älypuhelimia, mutta hintoja kannattaa tarkkailla.

Back Market sanoo testaavansa käytetyt laitteet ennen niiden laittamista myyntiin.

24.11.2020 15:41

Ranskasta aloittanut Back Market myy käytettyjä ja kunnostettuja puhelimia, pelikonsoleita, tietokoneita, televisioita ja muita tuotteita. Lokakuussa avattiin Suomen-verkkokauppa, jonka myynti on tiedotteen mukaan ylittänyt odotukset.

– Uusien elektroniikkalaitteiden ylituotanto ja sähköisen jätteen kasvu ovat maailmanlaajuisia ongelmia. Olemme huomanneet, että [kun] yhä useammat kuluttajat haluavat ostaa uusittuja laitteita, kaltaisellemme toimijalle on Pohjoismaissa tilausta, Thibaud Hug de Larauze, yksi Back Marketin kolmesta perustajajäsenistä, sanoo tiedotteessa.

Suomi on ensimmäinen Pohjoismaa, jossa Back Market toimii. Yritys ilmoittaa tavoitteekseen markkinoilla olevien laitteiden käyttöiän pidentämisen ja laitteiden ylituotannon vähentämisen.

Käytettyjen elektroniikkalaitteiden myynti on ollut Suomessa tähän asti muutaman toimijan varassa. Näitä ovat muun muassa Swappie sekä iTapsa.

Tämän lisäksi teleoperaattori Telia alkoi myydä käytettyjä puhelimia viime vuonna. Kokeilujakson jälkeen kierrätyspuhelinten myyntiä laajennettiin.

Yksi potentiaalinen kunnostettujen laitteiden kauppaa uhkaava ongelma on laitteiden alkuperä. Swappie pyrkii välttämään varastettuja puhelimia tarkistamalla laitteiden alkuperän kansainvälisistä tietokannoista.

Back Marketin tiedote ei kerro, mistä kaikkialta sen myymät tuotteet ovat peräisin. Kaupan verkkosivujen mukaan Back Market on alusta, jossa muut kauppiaat voivat myydä tuotteitaan. Uusien myyjien pitää vastata kyselylomakkeeseen, jossa he kertovat toiminnastaan sekä laadunvalvonnastaan. Sivun mukaan keskimäärin vain yksi kolmesta myyjästä hyväksytään mukaan.

Back Market lupaa tuotteilleen 12 kuukauden takuun ja 30 päivän palautusoikeuden. Laitteet tarkastetaan ja kunnostetaan ennen myyntiä. Tuotteita myydään vaihtelevasti uutta vastaavaa laitetta halvemmalla. On kuitenkin syytä pohtia, onko esimerkiksi 125 euroa vuoden 2016 Samsung Galaxy J5 -puhelimesta kohtuullinen hinta laitteesta, johon ei enää saa tietoturvapäivityksiä eikä sen käyttöä voi näin ollen suositella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?