IPhonejen hidastaminen tarkoituksella käy Applelle kalliiksi – uudet jättikorvaukset - Mobiili - Ilta-Sanomat

IPhonejen hidastaminen tarkoituksella käy Applelle kalliiksi – uudet jättikorvaukset

Apple joutuu maksamaan lisää korvauksia hidastettuaan tarkoituksella vanhoja iPhoneja. Nyt korvauksia saavat 35 USA:n osavaltiota.

Apple hidasti vanhoja iPhoneja tarkoituksella vuosina 20016 ja 2017.­

20.11. 14:29

Apple maksaa korvauksia 113 miljoonan dollarin eli 95 miljoonan euron edestä hidastettuaan tarkoituksella vanhempia iPhone-puhelimia, kertoo Washington Post.

Taustalla on 34 Yhdysvaltain osavaltion käynnistämä selvitys, joka alkoi Applen toimien tultua julkisuuteen vuonna 2017. Nyt Apple on taipunut maksamaan osavaltioille korvaukset.

– Suurten teknologiayhtiöiden on lopetettava kuluttajien harhauttaminen ja kerrottava näille totuus käytännöistään ja tuotteistaan. Saatan nämä yhtiöt vastuuseen, jos ne salaavat totuuden käyttäjiltään, sanoi kannetta ensimmäisten joukossa nostaneen Arizonan oikeusministeri Mark Brnovich lausunnossaan.

Apple alkoi hidastaa vanhoja iPhoneja vuonna 2016 kertomatta siitä käyttäjilleen, ja asia paljastui vuonna 2017. Ero oli parhaimmillaan todella tuntuja, ja eräissä nopeustesteissä mitattiin eroksi jopa 56 prosenttia.

Apple itse puolusti toimintaansa sille, etteivät akkukapasiteettiaan menettäneet laitteet sammuisi kesken. Kohun jälkeen Apple antoi käyttäjille itse mahdollisuuden valita, hidastuuko puhelin vai ei.

Keväällä Apple taipui 500 miljoonaa dollarin, eli noin 450 miljoonaan euron korvauksiin, ja yhtiön amerikkalaisilla asiakailla on ollut oikeus saada Applelta hyvityksiä. IPhone-käyttäjiä muualla maailmassa tämä ei koske.

Myös nyt päätökseensä tullut kanne sovitteluratkaisuineen koskee vain Yhdysvaltoja, eli näillä näkymin Apple ei ole maksamassa muualla maailmassa mitään. Apple ei halunnut kommentoida tapausta. Yhtiö kuitenkin teki selväksi, ettei sovittelusumman maksaminen ollut syyllisyyden tunnustaminen.

Italiassa nähtiin aiemmin oma oikeudenkäyntinsä, jossa Apple määrättiin maksamaan 10 miljoonaa euroa puhelinten hidastamisesta. Apple valitti päätöksestä ja hävisi uudelleen tänä kesänä.

Ranska puolestaan sakotti aikaisemmin tänä vuonna Applea 25 miljoonalla eurolla puhelinten hidastamisesta, kertoo ranskalaisoikeuden päätös (pdf, ranskaksi).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?