Nokia: 5g-markkinoista ei tule kahden kauppa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Nokia: 5g-markkinoista ei tule kahden kauppa

Nokian mukaan 5g-markkinoille on tulossa uusia kilpailijoita vauhdilla.

Nokian Mobile Networks -liiketoimintaryhmän johtaja Tommi Uitto kertoi etäyhteydellä yhteistyökuvioista teleoperaattori Telia Finlandin osavuosituloksen mediatilaisuuteen Helsingissä.­

21.10. 15:18

Telia ja Nokia julkistivat tämä aamuna sopimuksen, jonka myötä Nokiasta tulee Telian ainoa 5g-verkkolaitetoimittaja Suomessa.

Sopimuksen arvoa ei julkistettu, mutta se kattaa noin 7500 tukiasemapaikkaa Suomessa.

Jatkossa rakennettavat Telian 5g-verkot ovat niin sanottuja non-standalone-verkkoja, eli ne eivät nojaudu toiminnallisuudessaan vanhempiin radioverkkoihin.

Sopimus kattaa myös tulevan korkean taajuuden eli 26 gigahertsin taajuusalueen, jolle verkkoa ei ole vielä pystytetty. Korkean taajuuden verkkoja odotetaan kaupunkien keskustoihin, mutta Telia ei antanut näille ennustetta, vaan puhui ”lähivuosista”.

Nokia kertoi, että sillä on tällä hetkellä 101 kaupallista 5g-operaattorisopimusta, ja verkoista 36 on jo käytössä.

On esitetty huolia siitä, muuttuuko 5g-verkkomarkkina kahden kaupaksi Nokian ja Ericssonin kesken, kun Huawei on suljettu pois monilta markkinoilta.

Telian toimitusjohtaja Heli Partanen kiisti yhtiön verkkotiedotustilaisuudessa, että markkinoille olisi syntymässä duopoli.

Nokian matkapuhelinverkkojen liiketoiminnan johtaja Tommi Uitto sanoo kilpailun olevan kovaa. Syynä tähän on uusissa radioverkoissa käytettävä avoin Open RAN -teknologia, jonka myötä markkinoille on tulossa ”parikymmentä uutta kilpailijaa”.

Uitto oli varovainen maailmanpoliittista tilannetta kommentoidessaan.

Telia ei kerro, kuinka pitkällä Huawei oli yhtiön kilpailutuksessa. Partasen mukaan kaikilta relevanteilta toimijoilta pyydettiin tarjoukset 5g-kilpailutuksen alkuvaiheessa. Telian teknologiajohtaja Jari Collinin mukaan kilpailutuksen lopputulos oli sama kuin se olisi muutenkin ollut.

Ruotsin viranomaiset asettivat eilen maan 5g-huutokaupalle ehdot, jotka sulkevat Huawein pois. Kiinalaisyhtiö toi tänään vastineensa julkisuuteen.

– Huawei on yksi maailman tarkimmin tutkituista verkkolaitevalmistajista, jonka toimintaa läpivalaistaan ja auditoidaan jatkuvasti. Huawei on toiminut 30 vuotta yli 170 maassa, minkä aikana sen toiminnasta ei ole todistettavasti löytynyt merkittäviä tietoturvallisuusongelmia, sanoo Huawei Suomen viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Hennariikka Andersson Huawein tiedotteessa.

Huawein mukaan sillä ei ole pääsyä operoimiensa verkkojen datavarastoihin, eikä se omista 5g-verkkojen tai palveluiden kryptausavaimia. Yhtiö myös kiistää, että Kiinan laki velvoittaisi sitä tiedustelutiedon hankintaan.

Suomalaisista operaattoreista Elisalla ja DNA:lla on 5g-verkossaan Huawein verkkolaitteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?