IPhone 12:n puuttuvasta laturista ja uudesta kaapelista keskustellaan kiivaasti verkossa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Hurja poru Apple-fanien keskuudessa: ”Uudistukset” olivat monelle liikaa

IPhone 12 ei tule laturin kanssa ja kaapeli on muuttunut. Poruhan siitä syntyi.

IPhone 12 toimitetaan pelkän kaapelin kanssa ilman laturia. Uusi kaapeli ei istu vanhempiin latureihin, mikä on synnyttänyt porun iPhone-kansan keskuudessa.­

15.10. 15:23

Apple julkisti tiistaina iPhone 12:n ja tuli samalla vahvistaneeksi huhut, ettei paketissa tule mukana laturia.

Puhelin toimitetaan myös ilman kuulokkeita, mutta mukaan mahtui silti latauskaapeli. Tosin valtaosa vanhoista iPhonen latureista ei ole kaapelin kanssa yhteensopivia, koska Apple muutti kaapelin laturiin tulevan pään usb-c-tyyppiseksi. Sellaisia latureita toimitettiin vain edellisen sukupolven iPhone 11 Pro -mallien kanssa.

Muutos kuumentaa tunteita. Pelkästään verkkofoorumi Redditissä on useampi keskusteluketju, joissa asiaa puidaan. Yksi ketju on kerännyt yli 4000 kommenttia, toinen lähemmäs 8000 kommenttia. Useat tyrmäävät Applen perustelun ympäristön säästämisestä.

– Jos he todella haluaisivat vähentää jätettä, he olisivat käyttäneet usb-c:tä v***n puhelimissaan, jolloin useimmat uudet laturit miltä tahansa alustalta pystyisivät lataamaan niitä, valittaa nimimerkki TheCy-FiJuggernaut.

Kommentti liittyy siihen, että iPhone 12 -malleissa on edelleen Applen oma Lightning-liitäntä, vaikka usb-c:tä on toivottu jo pitkään.

– Tämä on enemmän kuin absurdia. Ja koska se on Apple, totta kai jotkut ääliöt Android-markkinoilla (katson teitä Samsung) ryhtyvät kopioimaan tätä sokeasti, nimimerkki Piorien ennustaa.

Toiset huomauttavat puhelimen korkeasta hinnasta.

– Olen ehkä kitsas, mutta minusta on kohtuullista odottaa, että jos maksan 1200 dollaria puhelimesta, sen on parasta tulla hemmetin laturin kanssa!, sanoo nimimerkki 1h8fulkat.

Muutoksen pelätään myös olevan yhtä tyhjän kanssa ympäristön kannalta, koska nyt puuttuva laturi ostetaan erikseen ja se toimitetaan erillisessä pakkauksessa. On kuitenkin luultavasti huomattava määrä iPhone-käyttäjiä, jotka eivät niin tee. He yksinkertaisesti käyttävät vanhaa laturiaan ja siihen sopivaa vanhaa kaapeliaan.

Osa kommentoijista asettuukin Applen puolelle.

– Onko tämä oikeasti niin pahaa? Globaalisti siinä on järkeä. Toimituskulut iPhoneille (ja lopulta muillekin puhelimille) laskevat selvästi, jos he voivat laittaa tuplasti enemmän pakkauksia samaan tilaan. Ja vanhoja latureita ei heitetä pois yhtä paljon, pohtii nimimerkki F-21.

Jotkut ovat mielissään pakkauksessa olevasta uudesta Lightning > usb-c -kaapelista, koska heidän mielestään ei olisi järkeä toimittaa vanhaa Lightning > usb-a -kaapelia, jollainen monilla jo on laatikoita täyttämässä. Toisaalta ihmetellään, miksi uutta kaapelia piti ylipäätään laittaa pakettiin, jonne se saattaa jäädä käyttämättömänä.

Keskustelut ovat täynnä väärinkäsityksiä ja totuutena esitettyjä väitteitä, jotka eivät kestä lähempää tarkastelua.

Paikoin sanotaan muun muassa, että Androidista iPhoneen nyt siirtyviä odottaa karu yllätys ja heidän on ostettava laturi jo valmiiksi kalliin puhelimen lisäksi. Kuitenkin useat Android-puhelimet toimitetaan jo sellaisen laturin kanssa, johon iPhone 12:n mukana tuleva kaapeli sopii. Pikalatauksesta ei tosin välttämättä kannata haaveilla.

Tilanne on omiaan synnyttämään myös uusia nettivitsejä eli meemejä Applen kustannuksella. Twitterissä muun muassa arvuutellaan jo, millainen on ensi vuoden iPhone-pakkaus.

Apple on ilmeisesti jossain määrin ennustanut päätöksensä synnyttämän reaktion. MacRumors huomasi yhtiön alentaneen kaupassaan uuden laturin hintaa 10 dollarilla 19 dollariin edelliseen malliin verrattuna.

Samoin EarPods-kuulokkeiden hinta aleni 10 dollarilla 19 dollariin. Applen Suomen-verkkosivuilla laturin hinta oli 25 euroa ja EarPodien 19 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?