Google alkaa ehdottaa Microsoftin Bing-hakukonetta uusissa Android-puhelimissa Suomessa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Suomalainen Android-puhelimen ostaja joutuu tekemään uuden valinnan – Googlen kilpailija raivoissaan

Uudet Android-puhelimet tarjoavat kohta muun muassa Bingiä hakukoneeksi.

EU on määrännyt Googlea tarjoamaan Android-käyttäjille vaihtoehtoisia hakukoneita. Sama pätee myös hakukoneiden tarjoajiin.­

30.9. 19:47

Google alkaa esittää suomalaisille uusien älypuhelimien ostajille uutta hakukonetta. Jos Suomessa ostaa Android-puhelimen loka–joulukuussa, ostajalle ehdotetaan Microsoftin Bing-hakukonetta, Googlen verkkosivu paljastaa. Muutos astuu voimaan lokakuun alusta alkaen.

Kyse on puhelimen käyttöönoton yhteydessä EU:ssa esitettävästä valintaruudusta, jossa on satunnaisessa järjestyksessä neljä hakukonetta Googlen ollessa niistä aina yksi. Esitettävät hakukoneet perustuvat Googlen järjestämän huutokaupan maakohtaisiin tuloksiin. Suomessa vaihtoehtoiset hakukoneet ovat Bing, info.com ja PrivacyWall.

Info.com lukeutuu internetin pioneeripalveluihin ja aloitti toimintansa jo vuonna 1996, Quartz taustoittaa. Hakukone on nykyään yhdysvaltalaisen System1:n omistuksessa ja kokoaa hakutuloksiaan muista palveluista, kuten Google ja Yahoo.

PrivacyWall on puolestaan puertoricolainen hakukone, joka aloitti niinkin hiljattain kuin 2017. Hakukone painottaa käyttäjän yksityisyyttä.

Kun käyttäjä valitsee listasta jonkin muun hakukoneen kuin Googlen, kaikki Chrome-selaimen osoitepalkissa ja Androidin työpöydän hakuikkunassa tehdyt haut tehdään uudella hakukoneella. Myös tämän hakukoneen oma sovellus asennetaan laitteelle.

Vaihtoehdot uusitaan neljännesvuosittain. Viimeksi vaihtoehtoiset hakukoneet olivat Suomessa DuckDuckGo, Info.com ja PrivacyWall ja sitä ennen DuckDuckGo, Info.com ja Yandex.

Koko EU:ssa Info.com on tuoreen huutokaupan suurin voittaja. Sen hakukone pääsee valintaruudulle kaikissa maissa.

Valintaruutu ei kuitenkaan koske Huawein uusia Android-puhelimia, joissa ei tarjota Googlen palveluita.

DuckDuckGo raivostui

Valintaruudun taustalla on EU:n Googlelle määräämä 4,3 miljardin euron sakko kilpailevien hakukoneiden vahingoittamisesta Android-käyttöjärjestelmällä.

Googlea on arvosteltu siitä, että se keksi huutokaupallaan keinon tehdä EU:n rangaistuksella rahaa. Viimeisimmän huutokaupan jälkeen DuckDuckGo on ollut raivoissaan. Vain kahdeksassa maassa valintaruutuun päässyt hakukone väittää prosessia epäreiluksi ja sanoo joutuneensa hinnoitelluksi ulos.

– Tämä EU:n kilpailuratkaisu vain vahvistaa entisestään Googlen valta-asemaa mobiilihauissa sulkemalla ulos vaihtoehtoisia hakukoneita, joita kuluttajat haluavat käyttää, DuckDuckGo kirjoittaa.

Hakukoneen mukaan valintaruudulle päässeet hakukoneet puolestaan menettävät suurimman osan siitä koituvista tuloistaan Googlelle.

– Huutokauppamalli on perustavanlaatuisesti viallinen ja se pitää vaihtaa, DuckDuckGo vaatii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?