Koronavilkku toimii pian melkein kaikkialla Euroopassa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Koronavilkku toimii pian melkein kaikkialla Euroopassa

Eri maiden koronasovellukset alkavat toimia yhdessä. Testaus käynnistyi jo muutamassa maassa.

Koronavilkku alkaa syksyn aikana jutella muiden EU-maiden koronasovellusten kanssa.

15.9.2020 18:47

Suomen virallinen koronasovellus Koronavilkku alkaa toimia yhteen muiden EU-maiden vastaavien sovellusten kanssa.

Euroopan komissio rakentaa yhdyskäytäväpalvelua, joka yhdistää kansalliset koronatartuntojen seurantasovellukset koko Euroopan unionissa. Maanantaina sen testaus alkoi Irlannin, Italian, Latvian, Saksan, Tanskan ja Tsekin virallisten sovellusten taustapalvelimien sekä vasta luodun käytäväpalvelimen välillä. Suomi ei ole mukana testausvaiheessa.

Palvelun on määrä kattaa lähes kaikki EU:ssa julkaistut koronasovellukset. Käyttäjien ei tarvitse asentaa kuin yksi sovellus, jolla voi ilmoittaa positiivisesta tartuntatuloksesta ja saada varoitukset myös ulkomailla.

Yli kansallisten rajojen toimivat koronasovellukset nähdään hyvänä välineenä covid-19:n leviämisen rajoittamisessa.

– Nyt on aika saada ne toimimaan vuorovaikutuksessa. Matkustaminen ja ihmisten välinen kanssakäyminen ovat Euroopan yhdentymishankkeen ja sisämarkkinoiden sydän. Yhdyskäytäväpalvelusta on tässä apua näinä pandemian aikoina – ja se pelastaa ihmishenkiä, uskoo sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton tiedotteessa.

EU on asettanut näille sovelluksille tiukat tietosuojasäännöt, eikä yhdyskäytäväpalvelun pitäisi heikentää tietosuojaa.

– Yhdyskäytäväpalvelu vastaanottaa ja välittää kansallisten sovellusten välillä sattumanvaraisia tunnisteita vähentääkseen välitettävän datan määrää, mikä pienentää käyttäjien datankulutusta. Palvelu ei käsittele muuta kansallisten sovellusten generoimaa dataa. Välitettävät tiedot kulkevat pseudonymisoituina, ne salataan, niiden määrä minimoidaan ja ne varastoidaan ainoastaan niin pitkäksi aikaa kuin tartuntojen jäljittäminen vaatii. Tiedoista ei voida tunnistaa henkilöitä, komissio sanoo.

Järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön testauksen jälkeen lokakuussa. Koronavilkun mukaantulo jo lokakuussa ei ole kuitenkaan varmaa.

Koronavilkkua kehittävän Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykän mukaan Koronavilkun mukaan liittämisen suhteen meneillään on parhaillaan projektisuunnittelu. Liittyminen EU:n yhteiseen järjestelmään edellyttää muutoksia Suomen taustajärjestelmiin.

Köykän mukana kyseessä on ”ohjelmistoprojekti siinä missä muutkin”, mutta hän ei vahvista lokakuun ajankohtaa Koronavilkun suhteen.

– Ehkä, ehkä ei, Köykkä toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?