Prosessorien miljardikaupasta tulee vuosien taistelu: ”Vaikea nähdä, miten Kiina hyväksyisi”

Nvidian ei uskota saavan Armia helposti, jos ollenkaan.

Nvidian Arm-kaupan toteutuminen on kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu.

14.9.2020 14:35

Yhdysvaltalainen Nvidia ilmoitti ostavansa alkujaan brittiläisen siruteknologiayhtiön Armin japanilaiselta Softbankilta 40 miljardilla dollarilla. Armin teknologia on hyvin merkittävää, sillä käytännössä melkein kaikki älypuhelimien suorittimet perustuvat siihen.

Kauppa on kuitenkin varsin ongelmallinen. Analyytikot ennustavat, että Nvidian kilpailijat ja myös Kiinan hallitus pistävät hanttiin.

– Tämän kaupan hyväksynnästä tulee pitkäkestoinen ja pitkittynyt prosessi. On vaikea nähdä, miten kiinalaiset hyväksyisivät sen, ja muutkin regulaattorit hermostuvat. Tästä voi tulla tarina, joka jatkuu vuosia ja vuosia, arvioi CCS Insightin analyytikko Ben Wood Twitterissä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat sirualan lähteet suhtautuvat kauppaan epäilevästi. Armin avoin malli sirujensa lisensoimiseksi hurjaan määrään mobiili- ja muita laitteita on koetuksella, jos Arm joutuu yhdysvaltalaiseen omistukseen. Yhdysvallat käy kauppasotaa Kiinaa vastaan ja pyrkii tukahduttamaan sikäläistä puolijohdeteollisuutta.

– Kiina vihaa sitä, nimettömänä pysyttelevä kiinalainen sirujohtaja ennustaa kaupan kohtaloa Reutersille.

Vastalauseita on kuultu myös Samsungin kotimaasta Etelä-Koreasta. Alan asiantuntijat arvioivat kaupan kiihdyttävän Nvidian kilpailua Samsungia, mutta myös esimerkiksi yhdysvaltalaista Qualcommia vastaan robottiautoissa ja muussa uudessa teknologiassa. Huolena on, että kilpailijat joutuvat jatkossa maksamaan Armin siruista entistä enemmän.

Erään amerikkalaisen yrityksen edustaja uskoo kaupan kiihdyttävän siirtymää pois Armista kohti vaihtoehtoista teknologiaa nimeltä Risc-V. Sitä tukee voittoa tavoittelematon säätiö, mutta teknologia ei ole minkään yhden tahon hallinnassa.

Nvidia on vakuuttanut pitävänsä Armin pääkonttorin Britanniassa, mikä suojaisi Armia useilta Yhdysvaltain vientilaeilta ja vaalisi sen avointa lisentointimallia. Nvidia on ennakoinut, että kaupan läpimenoon voi kulua puolitoista vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?