Yhdysvallat harkitsee kiinalaisen SMIC:n laittamista estolistalle - Mobiili - Ilta-Sanomat

Trump harkitsee iskua Kiinan teknologian ytimeen

Yhdysvaltain kauppasota Kiinaa vastaan saattaa nostaa kierroksia piakkoin, The Wall Street Journal kertoo.

SMIC on Kiinan suurin ja maailman viidenneksi suurin puolijohteiden sopimusvalmistaja. USA harkitsee nyt sen toiminnan tukahduttamista.­

7.9. 12:41

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto saattaa kieltää amerikkalaisyhtiöitä käymästä kauppaa Kiinan suurimman mikrosirujen sopimusvalmistajan SMIC:n (Semiconductor Manufacturing International Corp.) kanssa. Yhdysvaltain puolustusministeriö vahvisti The Wall Street Journalille (maksumuurin takana) keskustelut, joissa pohditaan SMIC:n lisäämistä kauppaministeriön estolistalle. Sillä on ennestään jo kiinalainen Huawei.

WSJ:tä lainaa muun muassa Engadget. Boikotti ei ole vielä varma ja saattaa jäädä toteutumatta. Jos niin kuitenkin kävisi, se olisi merkittävä isku SMIC:lle, joka menettäisi suurelta osin pääsyn amerikkalaiseen teknologiaan jota se käyttää sirujensa valmistukseen ja testaukseen.

TrendForcen lukujen mukaan SMIC on maailman viidenneksi suurin puolijohteiden sopimusvalmistaja. Sen liikevaihto oli viime vuonna 791 miljoonaa dollaria (XX miljoonaa euroa). Sitä suurempia ovat vain taiwanilainen TSMC, eteläkorealainen Samsung, amerikkalainen GlobalFoundries sekä taiwanilainen UMC.

WSJ:n lähteiden mukaan Yhdysvallat pelkää SMIC:n auttavan Kiinan puolustusteollisuutta. SMIC on kiistänyt tämän ja vakuuttaa tarjoavansa sirujaan vain siviilikäyttöön.

Yhdysvaltain hampaissa jo pitkään ollut puhelinvalmistaja Huawei on viime aikoina joutunut vastaaviin vaikeuksiin. Yhtiön mahdollisuudet valmistaa älypuhelimia ja myös tukiasemia ovat heikentyneet Yhdysvaltain estäessä Huaweita pääsemästä käsiksi kriittisiin siruihin ja valmistustekniikoihin.

Puhelinten ohella Yhdysvallat on huolissaan Huawein roolista 5g-verkkojen rakennusurakoissa ympäri maailmaa peläten, että yhtiö vakoilee tietoja Kiinan hallitukselle. Huawei on vakuuttanut, että huolet ovat aiheettomia.

Myös kiinalainen teknologiayhtiö ZTE on ollut Yhdysvaltain vastatoimien kohteena. Viime aikoina hallituksen pelot ovat laajentuneet koskemaan myös kiinalaisia mobiilisovelluksia kuten suosittua TikTokia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?