Eikö Koronavilkku toimi puhelimessasi? Tässä 6 mahdollista syytä - Mobiili - Ilta-Sanomat

Eikö Koronavilkku toimi puhelimessasi? Tässä 6 mahdollista syytä

Suomen virallinen koronasovellus on tehty toimimaan erittäin laajassa valikoimassa puhelimia, mutta joissakin tilanteissa sovellusta ei voi käyttää.

4.9. 13:48

Oletko jo ladannut Koronavilkun? Maanantaina ilmestyneestä koronatartuntojen jäljityssovelluksesta tuli välitön hitti ja se löytyy jo suuresta määrästä suomalaisten puhelimia.

Aina sovellus ei kuitenkaan toimi. IS Digitoday listasi syistä yleisimmät.

1. Liian vanha puhelin

Koronavilkku toimii Android-puhelimissa, joissa ajetaan vähintään käyttöjärjestelmän versiota 6.0 Marshmallow. Se ilmestyi vuonna 2015. IPhoneissa sovellus edellyttää vähintään iOS:n versiota 13.5. Käytännössä se tarkoittaa, että esimerkiksi iPhone 6 -puhelimeen sovellusta ei voi ladata.

Androidin version voi monessa tapauksessa tarkistaa puhelimen asetuksista polussa Järjestelmä > Lisäasetukset > Järjestelmäpäivitys. Joissakin tapauksissa versio voi löytyä asetusvalikon Tietoja laitteesta -valinnan takaa. IPhonessa valitse Asetukset > Yleiset > Tietoja.

2. IOS:n bugi

Applen iOS-käyttöjärjestelmän versiota 13.7 vaivasi virhe, joka esti Koronavilkun toimimisen kunnolla tätä versiota käyttävässä iPhonessa. Virhe on korjattu, mutta korjaus ei ole vielä tavoittanut kaikkia käyttäjiä. Jos olit asentanut Koronavilkun ennen iOS:n päivittämistä, sinulla ei pitäisi olla ongelmia.

3. Huawein puhelin

Huawei ja sen Honor-brändillä myytävät puhelimet ovat suosittuja Suomessa. Sen uudet ja käytännössä tänä vuonna julkaistut Android-puhelimet eivät kuitenkaan sisällä Googlen palveluja, joita Koronavilkku käyttää. Ongelma on luultavasti väliaikainen, ja sovellusta odotetaan saataville Huawein puhelimiin syksyn mittaan.

4. Bluetooth on pois päältä

Koronavilkku luottaa langattomaan bluetooth-tekniikkaan tarkkaillakseen sovelluksen käyttäjien välisiä kontakteja. Bluetooth on helppo kytkeä puhelimesta pois päältä, mutta silloin sovelluksesta ei ole mitään apua. Sovellus myös esittää silloin huomautuksen seurannan keskeytymisestä.

5. Paikannus on pois päältä

Android-puhelimissa myös paikannuksen ottaminen pois päältä estää Koronavilkkua toimimasta. Silloin sovellus esittää ”altistumisilmoitukset epäaktiivisia” -ilmoituksen. Tämä johtuu siitä, miten bluetooth ja paikannus on naitettu yhteen käyttöjärjestelmän tasolla.

6. Väärä maa

Koronavilkku löytyy Applen ja Googlen sovelluskaupoista kaikissa EU- ja ETA-maissa ja lisäksi Sveitsissä ja Britanniassa. Eli jos sovelluskaupan maaksi on joku näistä maista määritelty, sovelluksen pystyy lataamaan. Muualla asuva suomalainen ei voi asentaa sovellusta puhelimeensa. Lisäksi ongelmaksi voi muodostua sellainen, joka on ostettu jostakin muusta maasta kuin yllä mainitut.

Kehittäjä Solitan mukaan Koronavilkusta on kuitenkin hyötyä lähinnä Suomessa, sillä se tallentaa vain muiden Koronavilkku-käyttäjien kohtaamisia. Sovellus ei sinänsä tiedä missä puhelimesi sijaitsee ja toimii kaikkialla. Kommunikointi taustajärjestelmän kanssa on kuitenkin rajoitettu tietoturvasyistä Euroopan maihin. Se tarkoittaa muiden varoittamista omasta tartunnasta tai altistusvaroituksen vastaanottamista.

THL:n mukaan sovelluksen jatkokehittämistä kohti yhteensopivuutta muiden EU-maiden sovellusten kanssa pohditaan. Silloin Koronavilkku rekisteröisi kontakteja myös muiden maiden sovellusten kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?