Koronavirusaltistuksia kartoittavaan Koronavilkkusovellukseen on syötetty lisää tietoja koronavirustartunnoista. Tänä aamulla taustajärjestelmä lähetti sovelluksiin 19 uutta päiväkohtaista avainta, jotka kertovat tartunnoista.
Sovellukset vertaavat taustajärjestelmän lähettämiä avaimia sovelluksen käyttäjän läheisyydessä olleiden puhelimien lähettämiin koodeihin. Osuman löytyessä käyttäjälle lähetetään altistumisvaroitus. Mikäli sovelluksen asetuksia ei ole muutettu, tämä tulee äänimerkkinä ja ilmoitusviestinä.
Mitä enemmän järjestelmässä on tartunnan saaneiden avaimia, sitä enemmän altistumisilmoituksia nähdään.
Sovelluksiin lähetetyt 19 avainta eivät ole koronapositiivisten määrä, vaan ne ovat positiivisen testituloksen saaneiden sovelluksen käyttäjien päiväkohtaisia koodeja. Yksi koronapositiivinen tuottaa kolmen päivän aikana kolme päiväkohtaista koodia. Luku 19 voi rakentua monella eri yhdistelmällä, eikä siitä voi johtaa tartunnan ilmoittaneiden määrää.
Taustajärjestelmä syöttää sovelluksiin vain uudet avaimet. Toisin sanoen eilen nähdyt 6 avainta eivät kuulu joukkoon.
Luvusta on kuitenkin nähtävissä, että Koronavilkkuun syötettyjen tartuntojen määrä on kasvanut. Kun eilen päiväavaimia oli syötetty 6, vähintään 13 avaimista tulee uusilta käyttäjiltä.
Kun käyttäjä saa sovellukseensa ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, hän saa myös ohjeet, miten toimia. Pääsääntöisesti kohtaaminen rekisteröidään altistumiseksi, jos se on kestänyt vähintään 15 minuuttia ja alle 2 metrin etäisyydellä.
Taustajärjestelmän syöttämien avainten määrä on mahdollista tarkistaa omasta sovelluksesta. Android-puhelimissa tämä tapahtuu valitsemalla Asetukset > Google > Covid-19-tuki > altistumistarkistukset. IOS:ssa polku on Järjestelmän asetukset > sovellukset > Koronavilkku > covid-19…
Avainten tiedot löytyvät puhelimen asetuksista.
THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kertoi torstai-iltana, että iPhonen uudessa iOS 13.7-päivityksessä ollut ongelma on korjattu. Mikäli 13.7 asennettiin ennen Koronavilkkua, sovellus ei toiminut enää oikein.
Jos taas sovellus on asennettu ennen iOS-päivitystä, sen pitäisi jatkaa toimintaansa normaalisti.
Yrttiahon mukaan korjaus astuu voimaan 2–3 vuorokauden kuluessa. Käyttäjien on asetettava kuitenkin altistumisilmoitukset käsin uudestaan päälle sovelluksessa.