Ensimmäiset tartunnat syötetty Koronavilkkuun

Asia käy ilmi puhelimien järjestelmävalikosta.

3.9.2020 12:53 | Päivitetty 3.9.2020 13:20

Suomen koronavirustartuntaketjuja kartoittavaan Koronavilkku-sovellukseen on syötetty ensimmäiset avaamiskoodit. Nämä ovat terveydenhuoltoammattilaisilta saatuja, positiivista koronatestitulosta seuraavia pin-koodeja. Tämä tarkoittaa sitä, että sovelluksen käyttäjät alkavat todennäköisesti saada lähiaikoina altistumisilmoituksia puhelimiinsa.

Koronavilkkuun on jo raportoitu tartuntoja.

Asia käy ilmi käyttöjärjestelmätason valikosta.

IPhonen sovellusasetuksista löytyy kaksi näkymää, jotka kertovat Koronavilkun vaihtamista tiedoista: ”altistustarkistukset” ja ”tarkista tiedot”.

Androidissa ominaisuus löytyy valitsemalla Asetukset > Google > Covid-19-tuki > altistumistarkistukset. Kyseessä on käyttöjärjestelmätason ominaisuus, jota ei löydy hieman vanhemmalla Android-versiolla varustetuista puhelimista.

Ensimmäinen näkymä kertoo, milloin iPhone on viestinyt taustajärjestelmän kanssa.

Ensimmäinen näkymä kertoo, milloin sovellus on viimeksi ollut yhteydessä taustajärjestelmän palvelimille vaihtaakseen tietoja, kertoo sovelluksen tehneen Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä. Tässä tapauksessa puhelin on ollut viimeksi yhteydessä järjestelmään kello 9.03.

Annettujen avainten määrä kertoo, montako tartunnasta altistumisesta kertovaa avainkoodia puhelimen ladattiin, kun se oli viimeksi yhteydessä järjestelmään.

Toinen näkymä puolestaan kertoo, millaisia tietoja palvelimelta on saatu viimeisimmän tarkistuskerran yhteydessä.

– Taustajärjestelmässä on sairastuneiden avaimia, ja puhelin lataa niitä säännöllisesti, Köykkä sanoo.

Kuvassa näkyvät 6 avainta ovat viimeisimmällä tarkistuskerralla saatuja sairastuneiden tartuntakoodeja. Näitä verrataan puhelimessa oleviin, sovelluksen rekisteröimiin kohtaamisiin.

Kun sovellukseen raportoidaan tartunta, sovellus lähettää taustajärjestelmään omat ympäristöönsä lähettämänsä avainkoodit. Avaimia on yksi per päivä.

Koska koodit ovat päiväkohtaisia, 6 tartuntakoodia voi tarkoittaa yhden ihmisen tartuntakoodeja kuudelta päivältä, kuuden ihmisen yhden päivän koodeja – tai näiden välimuotoja.

– Tästä ei voi päätellä, kuinka moni on sairastunut. Emme tiedä sairastuneiden määrää, vaan näiden päiväavainten määrän, Köykkä sanoo.

Lisäksi lukumäärä kertoo ainoastaan viimeisen tarkistuskerran yhteydessä saadut uudet tartuntakoodit.

– Eli tällä latauskerralla kello 9.03 ladattiin kuusi uutta avainta, Köykkä selittää.

Taustajärjestelmästä ladattuja koodeja verrataan puhelimen rekisteröimiin kohtaamisiin muiden puhelinten kanssa. Jos näistä löytyy osuma, sovelluksen käyttäjälle annetaan altistumisvaroitus. Silloin myös mainitun valikon kohdassa ”avainosumien määrä” olisi jokin muu numero kuin nolla riippuen siitä, kuinka monta altistumisvaroitusta käyttäjä on saanut.

Tietoja noudetaan taustajärjestelmästä vaihtelevin välein, mutta useamman kerran vuorokaudessa.

Koronavilkun latausmäärä ylitti torstaiaamuna 1,5 miljoonaa, kertoi THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho sähköpostitse.

Lisätty maininta Koronavilkun latausmäärästä kello 12.57.

Korjattu tieto valikon löytymisestä ja kerrottu Androidin valikkopolku kello 13.19.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?