HS: Koronavilkku ei toimi ehkä 200 000 puhelimessa USA:n pakotteiden takia - Mobiili - Ilta-Sanomat

HS: Monet suomalaiset jäävät ilman Koronavilkkua – syynä Trumpin kauppasota

Helsingin Sanomat laski, paljonko Suomessa voi olla sellaisia puhelimia, joihin uutta Koronavilkku-sovellusta ei voi ainakaan vielä asentaa.

2.9.2020 17:39

Koronavilkku-sovellus on ladattavissa laajasti Android- ja iPhone-puhelimiin tartuntaketjujen seuraamiseksi. Keskiviikkoaamuun mennessä sovellusta oli ladattu jo yli 1,4 miljoonaa kertaa.

Kuitenkaan uudempiin Huawei- ja Honor-puhelimiin sovellusta ei voi asentaa. Helsingin Sanomat arvioi tällaisten puhelinten määrää Suomessa tutkimusyhtiö Counterpointin tilastojen ja Verkkokauppa.comissa myytävien puhelinmallien avulla. Lopputulos oli, että Koronavilkkua ei voi ehkä asentaa jopa 200 000 puhelimeen.

Tämä johtuu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toukokuussa 2019 aloittamasta sodasta Huaweita vastaan. Sen seurauksena valmistajan uudet, käytännössä tämän vuoden puolella julkaistut puhelimet eivät sisällä amerikkalaisen Googlen palveluita, kuten vaadittua Play Kauppaa, jossa Koronavilkku on tarjolla.

Ongelma lienee väliaikainen. Näissä puhelimissa toimiva versio Korona­vilkusta pyritään julkaisemaan syksyn aikana.

Erikseen ovat sitten puhelimet, jotka ovat yksinkertaisesti liian vanhoja Koronavilkulle. HS arvioi, että Koronavilkkua ei saa ladattua alle kymmeneen prosenttiin käytössä olevista matkapuhelimista. Monella suomalaisella on kuitenkin käytössään enemmän kuin yksi puhelin.

Koronavilkku vaatii vähintään Androidin versiota 6.0 ja iOS:n versiota 13.5. Esimerkiksi verrattain yleiseen, vuonna 2014 julkaistuun iPhone 6:een ei enää saa Koronavilkun edellyttämää käyttöjärjestelmää. Vanhin Applen puhelin, jossa Koronavilkku toimii, on iPhone 6s. Syy tähän on käyttöjärjestelmistä vastaavien Googlen ja Applen tekemä linjaus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?