Saako väkijoukkoon asteleva koronapositiivinen kaikkien puhelimet piippaamaan? THL oikoo väärinkäsityksiä

Koronavilkku lakkaa toimimasta itsensä koronapositiiviseksi ilmoittaneilla ihmisillä.

2.9.2020 10:03

Koronaketjujen jäljittämiseen tarkoitettua Koronavilkku-sovellusta on ladattu yli miljoona kappaletta. Sovelluksen toimintaperiaate ei ole kuitenkaan kaikille täysin selvä.

On esitetty muun muassa epäilys siitä, piippaako kaikkien sovellus samanaikaisesti, kun ihmisjoukkoon astelee koronapositiivinen ihminen.

Näin ei ole. Kyseessä on väärinkäsitys sovelluksen toimintatavasta. Ilmoitus altistumisesta tulee aina viiveellä.

– Jos olet ollut sairastuneen kanssa tekemisissä, sairastuneen pitää olla terveydenhuoltoon yhteydessä ja käydä koronatesteissä ennen kuin voit saada ilmoituksen, sanoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Altistetuksi joutumisen ja puhelimeen varoituksen saamisen välillä on yleensä muutama päivä, vähimmilläänkin useita tunteja. Niiden aikana koronapositiivinen havaitsee oireensa, käy testissä, saa tulokset ja syöttää varoituskoodin sovellukseensa.

Ilmoitus lähetetään altistuneille muutaman tunnin sisään siitä, kun positiivisen testituloksen saanut käyttäjä on syöttänyt sovellukseensa koodin. Viivettä viestin lähettämisessä on korkeintaan vuorokausi.

– Missään nimessä kyseessä ei ole instant-palvelu. Lisäksi sovellus lakkaa toimimasta ja lähettämästä tunnuskoodeja ja seuraamasta kohtaamisia, kun sairastunut on ilmoittanut tartunnastaan. Silloin muiden sovellukset eivät voi tunnistaa, että paikalla on henkilö, joka voi olla sairastunut, Yrttiaho selittää.

Ei ole siis mahdollista, että syntyisi tilannetta, jossa koronapositiivinen kulkee ympäriinsä muiden sovelluksia ”piippauttamassa”.

Toinen sovellukseen liittyvä harhaluulo on se, että sillä pyritään tunnistamaan tartuntatilanteet ja tartuttajat. Näin ei ole, vaan sillä kartoitetaan tartuntaketjuja selvittämällä mahdollisia altistumisia.

Android-sovellus vaatii bluetoothin päällä pitämisen ohella myös puhelimen paikannustoimintoja. Tätä ei kuitenkaan käytetä käyttäjän paikallistamiseen, vaan kyseessä on käyttöjärjestelmätason vaatimus. Koronavilkulla ei ole pääsyä puhelimen gps-tietoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?