Sovelluksen sulkeminen, bluetooth-kuulokkeet, altistus seinänaapurilta... Yle selvitti Koronavilkun toimintaa

THL vastasi joukkoon kysymyksiä, jotka Yle esitti uudesta Koronavilkku-sovelluksesta.

Koronavilkku toimii, vaikka sen sulkisi avoinna olevien sovellusten listasta.

1.9.2020 16:33

Koronavilkku-sovellus on ladattu jo miljoona kertaa, ja monet käyttäjät pitävät sen koko ajan päällä puhelimessaan. Samalla monia mietityttävät monet sovelluksen toimintaan

Yle kuitenkin selvitti, että Koronavilkkua ei tarvitse pitää päällä edes taustalla, jotta se toimisi. Vaikka sovellus olisi suljettu kokonaan, se toimii ja hälyttää silti, THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho vastasi Ylelle.

Myös bluetoothin tietoturva on arveluttanut monia.Yrttiaho korostaa, että puhelin ei lähetä mitään tietoja esimerkiksi käyttäjästään, puhelinnumerosta tai sijainnistaan. Lisäksi puhelinta ei tarvitse yhdistää toiseen laitteeseen bluetoothin käyttämisestä huolimatta.

Bluetoothiin liittyy myös kysymys sovelluksen käyttämisestä samaan aikaan esimerkiksi bluetooth-kuulokkeiden kanssa. Tässä ei pitäisi olla mitään ongelmia. Yrttiaho jopa arvioi, että samanaikainen käyttö jopa vähentää Koronavilkun virrankulutusta.

IS Digitoday huomasi omissa testeissään, että useammatkin bluetooth-kuulokkeet toimivat moitteettomasti, vaikka puhelimessa on Koronavilkku käynnissä.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on tutkinut Koronavilkun, eikä ole löytänyt siitä sellaisia puutteita, jotka aiheuttaisivat olennaisia tietoturvallisuuteen tai käyttäjän seurantaan liittyviä riskejä.

Yrttiaholta kysyttiin myös, voiko sovellus rekisteröidä altistuksen seinänaapurilta. Yrittiahon mukaan tästä ei ole saatu ilmoituksia maailmalta.

Sovelluksessa on kummastuttanut myös se, miksi se vaatii Android-puhelimissa paikannustoiminnon päällä pitämistä, vaikka se ei paikanna käyttäjiään. Syy on käyttöjärjestelmän ominaisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?