Tuomari epäilee Applea kostosta Epicin vastaisessa Fortnite-riidassa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Applen Fortnite-uhkaus saa päät kääntymään – tuomari epäilee kostoa

Applen esittämä uhkaus Epicin vastaisessa oikeuskiistassa sai tuomarin varuilleen.

Epic tarjosi Fortniten pelinsisäistä rahaa, v-buckseja, halvemmalla Applen sovelluskaupan ohi. Tästä syntyi lihava riita.­

25.8.2020 15:18

Kaliforniassa istuva tuomari kommentoi Epicin Fortnite-pelistä puhjennutta riitaa, uutistoimisto Bloomberg kertoo. Tuomari Yvonne Gonzalez Rogers arvioi maanantaina, että Applen uhkaus Epicin kehittäjätilin sulkemisesta ja siinä samassa Epicin Unreal Engine -pelimoottorin rampauttamisesta voi mennä liian pitkälle. Tuomarin mielestä tämä ”näyttää minusta kostotoimenpiteeltä”.

Apple poisti Epicin hittipelin Fortniten App Store -kaupastaan sen jälkeen, kun Epic antoi pelaajille mahdollisuuden ostaa pelin sisäistä valuuttaa halvemmalla, kun sen ostaa suoraan Epiciltä Applen ohi. Apple nappaa ostoksista tyypillisesti 30 prosentin siivun, mikä Epicin mielestä rikkoo lakia. Epic haastoi Applen oikeuteen ja käy samasta asiasta oikeustaistoa myös Googlen kanssa.

Vastavetona Apple esitti uhkauksen Epicin kehittäjätilin sulkemisesta tämän viikon perjantaina, jos Epic ei peru Fortniteen tekemäänsä muutosta. Tämän myötä Epic ei pystyisi enää ylläpitämään Unreal Engine -pelimoottoria Applen alustoilla, mikä heijastuisi lukuisiin muihin pelinkehittäjiin ja niiden peleihin. Näistä yksi on Microsoft, joka on varoittanut mahdollisen eston seurauksista.

Tuomari Rogers ei kaikesta huolimatta ole halukas pakottamaan Applea palauttamaan Fortniten saataville välittömästi. Hänen mukaansa käräjät eivät ole läpihuutojuttu kummallekaan osapuolelle. Suurin kysymys on se, muodostaako Applen valta App Storesta monopolin. Rogersia kiinnostaa, mistä 30 prosenttia oikein tulee ja miksi se ei voisi olla jokin alempi summa.

Rogers hiillosti sekä Epiciä että Applea yli tunnin ajan vaikeilla kysymyksillä. Hän sanoi antavansa kiistassa väliaikaisen päätöksen pian. Pidempiaikaista ratkaisua pohditaan kuulemisessa 28. syyskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?