Näin puhdistat puhelimen ulkoa ja sisältä - Mobiili - Ilta-Sanomat

”Älä käytä vessassa” – Telia antaa 7 vinkkiä puhelimen puhtaana pitämiseen

Puhelimen puhdistus ei vie paljoa aikaa, mutta sen voi tehdä helposti väärin.

Puhelimen puhdistukseen ei kannata käyttää mitä tahansa puhdistusainetta.

24.8.2020 7:00

Puhelimen ulkoinen puhdistaminen on aina ajankohtaista, sillä tähän useita kertoja päivässä kosketeltavaan kapistukseen voi kertyä merkittävästi bakteereita ja muita epäpuhtauksia. Nyt koronapandemian aikana puhtauden merkitys on korostunut entisestään.

Teleoperaattori Telia sanoo jopa puhelimen päivittäisen pyyhkimisen olevan paikallaan. Myös laitteen ohjelmallinen siivoaminen on suositeltavaa. Alla ovat operaattorin ohjeet IS Digitodayn muokkaamina.

 1. On tärkeää, että käytät oikeita aineita ja liinoja puhdistukseen. Usein riittää kostea mikrokuituliina, mutta näyttöön voi käyttää myös siihen tarkoitettua puhdistusainetta.

 2. Varo käyttämästä liian kosteita liinoja, jottei puhelimen sisälle pääse vettä.

 3. Älä käytä esimerkiksi talouspaperia tai monia yleispuhdistusaineita. Ne voivat kuluttaa puhelimen pintoja ja naarmuttaa sitä.

 4. Usein puhelinta käytetään suojakuoren kanssa. Se kannattaa irrottaa, jotta puhelimen ja kuoren väliin jääneet roskat saa siivottua pois. Pese myös itse kuori säännöllisesti.

 5. Puhdista pienet kolot, kuten latausportti, tarvittaessa pienellä harjalla. Esimerkiksi Apple neuvoo kuitenkin välttämään paineilmaa. Se voi joskus saada koloissa olevat roskat entistäkin tiiviimmin paikoilleen.

 6. Älä käytä puhelinta vessassa.

 7. Jos lainaat kaverin puhelinta, pese kädet mahdollisuuksien mukaan sekä ennen käyttöä että sen jälkeen.

Sisäinen kunnossapito

Puhelimen sisäinen puhdistaminen parantaa puhelimen suorituskykyä ja jopa sen käyttöikää vähentäen ympäristön kuormitusta.

 • Vapauta tallennustilaa poistamalla käyttämättömät sovellukset. Puhelimen mukana tulleita oletussovelluksia ei monessa tapauksessa pysty poistamaan, mutta ne voi kytkeä pois päältä. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia puhelimen toimintaan.

 • Tyhjennä puhelimen välimuisti. Sinne voi kertyä ajan mittaan huomattava määrä tietoa, jonka voi kuitenkin poistaa huoletta. Tähän voi olla puhelinkohtaisia työkaluja, mutta Androidin asetuksissa toiminto voi löytyä polusta Sovellukset > haluttu sovellus > Tallennustila > Tyhjennä välimuisti. IPhonessa tämä tapahtuu automaattisesti.

 • Huolehdi, että puhelimesi kuvat ja videot tai muut tärkeät tiedot siirtyvät automaattisesti johonkin pilvipalveluun, kuten Applen iCloudiin, Googlen Kuviin, Microsoftin OneDriveen tai Dropboxiin. Näin niiden ei tarvitse viedä tilaa puhelimessasi ja ne ovat turvassa laitteen kadotessa tai rikkoutuessa.

 • Jos haluat poistaa kuvat ja videot puhelimestasi, varmista kuitenkin ensin että otat niistä varmuuskopiot myös esimerkiksi ulkoiselle flash-muistille. Ei ole tietoturvan kannalta hyvä idea säilyttää tärkeistä tiedoista vain yksiä kopioita, jotka nekin ovat ulkomaisen teknologiayhtiön hallussa nettiyhteyden takana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?