Google ja Apple potkivat Fortniten ulos kaupoistaan – käräjillä tavataan

Epic rikkoi sovelluskauppojen sääntöjä ja sai hittipelilleen välittömästi porttikiellon.

Epic on terästänyt Applea vastaan nostamaansa oikeuskannetta lyhytfilmillä ”Nineteen eighty Fortnite”, joka parodioi Applen kuuluisaa 1984-mainosta.

14.8.2020 10:45

Epic Games on haastanut sekä Googlen että Applen oikeuteen sen jälkeen, kun molemmat heittivät äärisuositun Fortnite-videopelin ulos sovelluskaupoistaan. Fortnite sai lähtöpassit niin Google Playsta kuin App Storesta sen jälkeen, kun peliin tuli uusi päivitys. Se päästi pelaajat ostamaan pelin sisäistä valuuttaa halvemmalla, jos he tekivät ostoksensa suoraan Epicin kanssa Applen ja Googlen ohittaen.

Asiasta kirjoittavat muun muassa BBC ja Digital Trends. Epic näyttää toimineen suunnitelmallisesti, sillä se haastoi Googlen ja Applen oikeuteen monopolistisesta käytöksestä vain minuutteja sen jälkeen, kun Fortnite oli kielletty.

Sekä Google että Apple ottavat 30 prosentin siivun pelien sisällä tehtävistä ostoksista. Fortnite siis rikkoi kauppojen sääntöjä, kun se ohitti tämän ostokäytännön. Epicin mielestä säännöt kuitenkin ovat lain vastaisia ja rajoittavat kilpailua.

Fortnite-kiellon seuraukset ovat erilaisia Googlen ja Applen kohdalla. Googlen Androidia ajaviin puhelimiin Fortniten voi yhä ladata Google Play -kaupan ulkopuolelta. Tämä oli pelin Android-version alkuperäinen levitystapa ja toi mukanaan omat ongelmansa. Sovellusten latausta ohi virallisten lähteiden ei voi suositella tietoturvasyistä.

Applen iPhoneihin Fortnitea ei sen sijaan voi nyt ladata ollenkaan. Peli oli saatavissa vain App Storen kautta. Molemmilla alustoilla peliä pitäisi yhä pystyä pelaamaan, jos se oli jo asennettuna laitteeseen.

Epic terästi Kaliforniassa jätettyä oikeuskannettaan lyhytfilmillään nimeltä Nineteen Eighty-Fortnite. Se on parodia Applen vanhasta mainoksesta, jossa jäljiteltiin dystooppista maailmaa kuvaavaa 1984-elokuvaa.

Apple pyrki vuonna 1984 esitetyllä mainoksellaan osoittamaan olevansa uusi raikas voima IBM:n hallitsemilla markkinoilla. Nyt Epic Games sanoo kanteessaan, että "Applesta on tullut se, mitä se itse aikanaan vastusti: jättiläinen, joka pyrkii hallitsemaan markkinoita, estämään kilpailua ja polkemaan innovaatiota".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?