OnePlus teki halvemman puhelimen, takana jo yksi floppi – tällainen on uusi Nord - Mobiili - Ilta-Sanomat

OnePlus teki halvemman puhelimen, takana jo yksi floppi – tällainen on uusi Nord

Kiinalaisvalmistaja aikoo ylläpitää jatkossa useampaa mallisarjaa.

OnePlus tuo Nord-puhelimen lisäksi kauppoihin täyslangattomat OnePlus Buds -nappikuulokkeet.

22.7.2020 7:00

Kiinalainen OnePlus on valmistanut ja myynyt puhelimia vuodesta 2013 alkaen. Puhelinjätti Oppon kanssa samaan konserniin kuuluva brändi on alusta asti keskittynyt ”edullisiin lippulaivapuhelimiin”, eli (melkein) huippuluokan laitteiksi laskettaviin puhelimiin, jotka ovat hieman tavallista edullisempia.

Yhtiö on tässä onnistunut pääsääntöisesti hyvin. Tarinassa on kuitenkin rosoja. Vuonna 2015 valmistaja julkaisi OnePlus X -mallin, joka oli ominaisuuksiltaan keskisarjaa ja hinta-laatusuhteeltaan korkeintaan samalla tasolla kilpailijoiden kanssa.

Epäonnistumisen jälkeen yhtiö ilmoitti pysyvänsä lestissään. Siltä on nähty lähinnä arvokkaampia puhelimia, joskin viime vuonna valmistaja haarautti puhelimensa perus- ja Pro-mallisarjoiksi. Molemmat edustavat kuitenkin ylemmän luokan laitteita.

Näin on ollut tähän asti. Nyt yhtiö julkisti alle 500 euroon asemoituvat OnePlus Nord -puhelimensa.

– Asiaa on katseltu pidempään. Kysymys on lähinnä milloin se [edullisemman mallin julkaisu] tapahtuu, sanoo OnePlusin maajohtaja Tuomas Lampén.

Lampén selittää X-mallin epäonnistumista tilanteella, jossa ”pieni ja nuori firma tarjosi lippulaivapuhelimen ominaisuuksia odottavalle coretech-yleisölle” jotain muuta.

Pysyvästi keskisarjaan

OnePlus Nord on tulevan mallisarjan alku. Laitteistopuolella siitä löytyy 5g-tuki, Qualcommin Snapdragon 765G -piirisarja, OnePlus 8:sta tuttu 48 megapikselin kamera laajakuvasensoreineen, 6,44 tuuman ja 90 hertsin amoled full hd -näyttö ja pikalataus.

Hupaisana yksityiskohtana budjettimallin selfiekamera on reilusti järeämpi (32 + 8 megapikseliä) kuin OnePlussan lippulaivamalleissa. Kohderyhmän tarpeet määräävät.

Tuomas Lampén esittelee uutuuspuhelimien värivaihtoehtoja. Valmistajalle ominaista punaista ei ole enää tarjolla edes suojakotelon muodossa.

Osasta ominaisuuksia on tingitty hinnan nimissä. Muun muassa langaton lataus ja stereokaiuttimet ovat saaneet lähteä.

Lampénin mukaan valmistaja on kysynyt ”faneiltaan”, mitä ominaisuuksia nämä edulliselta puhelimelta haluavat. Vastaus oli akkukesto, tallennustila, kamera ja suorituskyvyn säilyminen myös ajan mittaan.

Kyllä, faneilta. OnePlus puhuu asiakkaiden sijaan faneista, mikä lienee asiakassuhteen kannalta kiintymystä lisäävä asia. Kiinalaisyhtiö haluaa tehdä puhelimen fanittamisesta jutun.

Yhtiön kaikki virallinen viestintäkin tapahtuu nykyisin sosiaalisen median ja nettifoorumien kautta. OnePlus on rekrytoinut Suomesta ”laitelähettiläitä”, jotka saavat uuden laitteen etukäteen ja rummuttavat viestiä sosiaalisissa medioissa.

Myynti ennallaan vaikeina aikoina

Lampén on vaitonainen myyntiluvuista, mutta sanoo yhtiön säilyttäneen kappalemääräisen myyntinsä viime vuoden tasolla vaikean koronakevään ajan. Koska koko markkina nyykkäsi keväällä, tämä tarkoittaa markkinaosuuden kasvua Suomessa.

Markkinoilla tosiaan tapahtuu. Kiinalainen Huawei Honor-tytärbrändeineen on tilanteessa, jossa sen on tuotava uudet tuotteensa markkinoille ilman Googlen palveluita. Koska Huawein oma App Gallery-sovelluskauppa ei ole tarjonnaltaan Googlen tasolla, tämä avaa oven liikahduksille markkinoilla.

OnePlus Nord on valmistajan ensimmäinen yritys keskisarjassa sitten vuoden 2015 OnePlus X:n.

Vaikka Lampén ei Huawein markkinaosuuteen iskemistä suoraan vahvistakaan, hän sanoo ”keskihintaisten laitteiden markkinoilla olevan nyt tilaa”. Lisäksi eniten kasvua älypuhelimissa odotetaan juuri 300–500 euron hintaluokkaan, OnePlus Nordin lanseeraus ei siis ole sattumaa.

– Katsomme kasvun perään. Samaan aikaan meillä on ollut alusta asti se periaate, että teemme rauhallisesti kannattavaa bisnestä, Lampén sanoo.

– Nord-projektista keskusteltiin jo viime vuonna.

Eurooppa ja Intia

Maailmanlaajuisesta julkaisusta ei ole kyse. OnePlus Nord nähdään Euroopan lisäksi vain Intiassa.

OnePlussan ja USA:n suhde on ollut vaikea. Toissa vuonna valmistaja sai OnePlus 6T:n USA:n markkinoille ison T-Mobile-operaattorin siivellä. Tällä hetkellä kaikki kiinalainen herättää USA:ssa kuitenkin suurta epäluuloa, vaikka Kiinan muut laitevalmistajat eivät ole joutuneet tikunnokkaan Huawein tavoin.

Yhtä lailla maajohtaja on vaitonainen päätuotelinjan julkaisuista. OnePlus on parin vuoden ajan julkaissut alkuvuodesta julkaistujen lippulaivojen päivitetyt T-versiot loppuvuodesta.

Ilmi käy kuitenkin, että myös loppuvuodelle on odotettavissa julkaistavaa. Tuskin kuitenkaan televisioita, jotka yhtiö Intiassa juuri lanseerasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?