Nyt myös Honor sinnittelee ilman Googlea – ”Emme yritä piilotella tätä” - Mobiili - Ilta-Sanomat

Nyt myös Honor sinnittelee ilman Googlea – ”Emme yritä piilotella tätä”

Huawein alabrändi Honor seuraa emoaan puhelinjulkaisuissaan. Yhtiön tarjoomassa on nyt puhelimia Googlen palveluilla ja ilman.

Tuore Honor 9A on noin 150 euron puhelin ja Honorin ensimmäinen Suomessa julkaisema laite, jossa ei ole Googlen palveluja.

8.7.2020 15:37

Kiinalaisen elektroniikkavalmistaja Huawein Honor-tytärbrändi alkaa tuoda markkinoille puhelimia, joissa ei ole Googlen palveluita. Honor seuraa tässä Huaweita, joka on julkaissut jo jonkin aikaa puhelimia ilman Googlen palveluita.

  • Huawei joutui Yhdysvaltain kauppaministeriön mustalle listalle toukokuussa 2019, minkä jälkeen se ei ole saanut käyttää puhelimissaan amerikkalaisen Googlen Android-versiota.

  • Tämä tarkoittaa sitä, että puhelimissa ei ole Googlen palveluita, tärkeimpänä karttaohjelmistoa ja Play-sovelluskauppaa.

  • Huawei kehittää omaa Android-versiotaan, jossa se korvaa Googlen palvelut omillaan.

  • Huawein versio sovelluskaupasta on AppGallery, mutta se on tarjonnaltaan merkittävästi Google Playta suppeampi. Esimerkiksi pankkisovelluksia ei ole tarjolla.

Honor julkaisi eilen edulliseen 150 euron hintaryhmään suunnatun Honor 9A:n, joka on varustettu 13 megapikselin pääkameralla, laajakuvakameralla sekä 6,3 tuuman näytöllä. Puhelimen kohderyhmäksi on määritelty 16–25-vuotiaat, ”joille puhelin ei ole käden jatke”. Valmistaja sanoo sen sopivan hyvin myös lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi.

Puhelimessa ei ole Googlen palveluja tai sovelluksia. Sen julkaisun yhteydessä Honor kampanjoi vahvasti Huawein sovelluskaupan puolesta ja korostaa sen olevan kolmanneksi suurin laatuaan Google Playn ja Applen App Storen jälkeen. Ihmisiä houkutellaan myös laitteen värikkäällä ja kiiltävällä ulkoasulla.

Huawei ja Honor pyrkivät paikkaamaan AppGallery-sovelluskaupan puutteita uudella Petal Search -sovelluksella. Valmiiksi asennetulla tai ladattavalla sovelluksella voi hakea sovelluksia nimeltä. Petal Search tarjoaa ensisijaisesti AppGalleryssa olevia sovelluksia, sen jälkeen ulkoisissa latauspaikoissa, kuten ApkPuressa, olevia sovelluksia tai ”pikasovelluksia” eli quick appseja.

– Tarkoitus on, että jos sovellus ei löydy AppGallerysta, ihmiset etsivät sitä Petal Searchista, Honorin vanhempi markkinointipäällikkö Suvi Surenkin sanoi videotapaamisena järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Sovelluksen asentamiseen ulkoisista lähteistä liittyy kuitenkin ongelmia. Vaikka puhelin huomauttaakin käyttäjälleen laitteessa olevan sovellusversion päässeen vanhenemaan, käyttäjän on itse ladattava uusin versio.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suositun MobilePay-maksusovelluksen hakeminen Petal Searchilla ei vie oikean sovelluksen äärelle. MyShop ei ole haluttu ohjelma, ja tämän jälkeen tarjolla ovat vain MobilePayn verkkosivut.

Honorin myyntijohtaja Jaakko Koski-Lammi ei vastannut suoraan kysymykseen siitä, mitä Honorin myyntiodotuksille tapahtuu merkin alkaessa julkaista laitteita ilman Googlen palveluja. Hän sanoi Honorin myynnin kasvaneen Suomessa toisella vuosineljänneksellä 9,61 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Keväällä myydyt Honorit ovat tosin vielä Google-laitteita. Koski-Lammi huomautti, että Honorin tuotevalikoima pohjautuu yhä vahvasti Google-puhelimiin.

Puhelimet, joissa on Googlen palvelut, saavat pitää ne elinkaarensa loppuun asti. Ne eivät katoa laitteista mihinkään.

Tällainen on esimerkiksi keväällä julkaistu Honor 9X Lite, joka pohjautuu aiempaan puhelinmalliin ja jonka Google laskee siten vanhaksi laitteeksi.

Suvi Surenkin sanoi, että asiakkaille pyritään tuomaan myyntitilanteessa ilmi, että puhelin perustuu Huawein eikä Googlen palveluihin.

– Emme yritä piilotella tätä, Surenkin sanoi.

Honor sanoo varautuneensa myös tukiyhteydenottoihin, kun uuden laitteen ostajat etsivät tapoja saada tutut sovellukset käyttöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?