Suomalainen ApneaTracker-sovellus pyrkii tunnistamaan uniapnean - Mobiili - Ilta-Sanomat

Moni kärsii uniapneasta tietämättään – suomalaiskeksintö auttaa tunnistamaan salakavalan sairauden

ApneaTracker-sovellus auttaa tunnistamaan uniapnean oireita puhelimen ja älykellon avulla.

Julkaistu: 2.7. 19:28

ApneaTracker toimii Android-puhelimessa ja on tarkoitettu avuksi uniapnean tunnistamiseen.

Suomessa on kehitetty Android-älylaitteissa toimiva sovellus, jonka tarkoituksena on auttaa tunnistamaan uniapnean oireita kotioloissa. Testausvaiheessa oleva ApneaTracker ei ole lääketieteellinen laite, mutta sen avulla voi saada tietoa, jonka perusteella entistä useampi uniapneaa sairastava osaa hakeutua hoitoon.

Aalto-yliopistossa kehitetty sovellus seuraa käyttäjän kuorsausta mikrofonin kautta ja nukkumisasentoa älypuhelimen tai -kellon antureiden avulla. Näin pyritään havaitsemaan unenaikaisia hengityskatkoksia, jotka ovat uniapnean tyypillinen oire. Sovellus myös hälyttää vaihtamaan asentoa, jos kuorsausta tai apnean aiheuttamaa katkonaista kuorsausta esiintyy käyttäjän nukkuessa selällään. Aamulla sovellus muodostaa kokonaistuloksen yön tapahtumista graafisine kuvaajineen.

Kuorsauksen seuranta voi myös olla sovelluksen rajoite, sillä osa uniapneaa sairastavista ei kuorsaa. Moni kuitenkin tekee niin. Kehittäjien mukaan sovellus sopii kenelle tahansa, joka epäilee saattavansa kärsiä uniapnean oireista tai haluaa yksinkertaisesti seurata untaan. Heidän mukaansa hoitamaton uniapnea on vakava terveysriski.

ApneaTrackerin taustalla ovat Aalto-yliopiston Joni Gardemeister, Jonatan von Martens ja Sowrov Doha sekä kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri ja dosentti Tapani Salmi. He myöntävät, ettei kotimittauksia voida varmistaa tehtävän optimaalisissa oloissa, mutta toisaalta toistuvat mittaukset monelta yöltä auttavat kompensoimaan tätä ja parantamaan tulosten luotettavuutta.

Sovelluksen voi testausvaiheessa ladata Android-laitteeseen ilmaiseksi, mutta tulevaisuudessa sen lisäosat ovat maksullisia. Löydät sovelluksen Google Play -kaupasta hakemalla sitä sovelluksen nimellä. Kehittäjän nimi on SmartValleyW. Huomaa, että sovellusten testiversiot voivat olla epävakaita.

Uniapnea on kansantaudiksi luokiteltava sairaus, josta kärsii joidenkin tutkimusten mukaan peräti kymmenen prosenttia väestöstä. Jopa yhdeksän kymmenestä tapauksesta jää diagnosoimatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?