Tällainen on Suomen koronan jäljityssovellus – tulee syyskuussa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tällainen on Suomen koronan jäljityssovellus – tulee syyskuussa

Bluetoothiin perustuva sovellus pyritään rakentamaan tietosuojaa ja tietoturvaa kunnioittaen, mutta se ei välttämättä ole kaikissa tilanteissa luotettava.

Webinaarissa näytettiin, miltä sovelluksen antama ilmoitus mahdollisesta altistuksesta voisi näyttää. Sovellusta esittelivät Solitan Sami Köykkä (vasemmalla) ja Risto Kaikkonen.

26.6.2020 12:29

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi perjantaisessa, millainen Suomen virallisesta koronatartuntoja jäljittävästä mobiilisovelluksesta tulee. Tiedot vastaavat pitkälti sitä, mitä sovelluksesta on jo aiemmin kerrottu.

Lue lisää:

Sovelluksella ei ole vielä nimeä, mutta se on tulossa Applen ja Googlen virallisiin sovelluskauppoihin syyskuun alussa. Sovelluksen rajoitettu koekäyttö on suunniteltu aloitettavaksi elokuun alkupuolella.

Käyttöön tarvitaan joko iPhone tai Android-puhelin. IPhonessa on oltava vähintään iOS:n versio 13.5 ja Androidin pitää olla vähintään versiota 6.0 Marshmallow. Parhaillaan selvitetään, voisiko sovelluksen saada toimimaan myös uusissa Huawein puhelimissa, joissa ei ole Androidissa vaadittavia Google Play -palveluita.

Koronasovelluksen toimintaperiaate on nähtävissä jutun lopussa olevassa kuvassa.

Sovelluksen avulla varmistetun koronatartunnan saanut henkilö voi halutessaan ilmoittaa siitä sovelluksen kautta. Tällöin kantajan kanssa läheisesti tekemisissä olleet muut sovelluksen käyttäjät saavat tästä tiedon puhelimeensa ja ohjeet siitä, miten heidän pitäisi toimia. Kontaktien tunnistaminen perustuu langattomaan bluetooth-teknologiaan.

Omasta tartunnasta ilmoittaminen on siis myös vapaaehtoista.

– Päätös tehdään itse, kukaan ei voi tehdä sitä puolestasi ja kukaan ei voi pakottaa siihen, Solitan Senior consultant Sami Köykkä korosti webinaarissa.

Webinaarissa näytettiin kuvakaappausta sovelluksen antamasta ilmoituksesta. Se alkaa punaisella tekstillä ”Olet ollut xx.x.xxxx lähikontaktissa henkilön kanssa, joka on ilmoittanut (Sovelluksen nimi) kautta Covid-19-tartunnastaan”. On mahdollista, että ilmoitus ja käyttöliittymä vielä muuttuu kehitystyön kuluessa.

Sovelluksen tiukka tietosuoja tarkoittaa toisaalta myös, että terveysviranomaiset eivät saa keskitetysti tietoa mahdollisesti altistuneista henkilöistä, eikä heihin voida ottaa oma-aloitteisesti yhteyttä.

Myös bluetooth-tunnistuksen luotettavuus arveluttaa. Solitan Köykkä myöntää, että virheitä voi tapahtua.

– Tapahtuuko satunnaisia vääriä positiivisia havaintoja? No koska seuraamme puhelimen signaalin voimakkuutta, niin emme voi tietää muuta kuin voimakkuuden. Eli jos sattuu olemaan tilanne, jossa näyttäisi olevan lähellä puhelin, niin silloin havainto rekisteröidään.

Köykkä ei tarkentanut asiaa, mutta tällaisen tilanteen voisi kuvitella syntyvän esimerkiksi, jos kaksi ihmistä on lähellä toisiaan ja heidän välissään on seinä.

Uusi kehittäjä

Kenties merkittävin ero aiempaan keväällä tehtyyn kehitystyöhön on se, että vapaaehtoisuuteen ja maksuttomuuteen perustuvaa sovellusta tekee nyt Solita, eikä kyseessä ole enää aiemmin kehitetty Ketju-sovellus. Sen teknologia on kuitenkin luovutettu myös uuden hankkeen käyttöön.

Sovellus tukee hallituksen linjaamaa koronastrategiaa: testaa–jäljitä–eristä–hoida. Sovellus perustuu Applen ja Googlen teknologiaan, jonka on määrä auttaa parantamaan bluetooth-tunnistuksen luotettavuutta.

Sovellukselle on asetettu kunnianhimoinen asennustavoite.

– Meillä on tavoitteena, että ensimmäisen kuukauden aikana, kun me käynnistämme tähän liittyvän markkinointikampnajan, niin miljoona suomalaista lataisi tämän sovelluksen, THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho totesi webinaarissa.

Onko syksy kuitenkin jo liian myöhään, jotta sovelluksesta olisi oikeasti hyötyä. Joissakin maissa vastaavia sovelluksia on jo ajettu alas. Yrttiahon mukaan sovellus ei tule liian myöhään ja sillä varaudutaan koronapandemian mahdolliseen uuteen tulemiseen.

– Tämä sovellus on yksi niitä keinoja, joilla varaudutaan koronaviruksen toiseen aaltoon, Yrttiaho vastaa.

Johtaja myös huomauttaa, että vaikka sovelluksia paikoin jo ajettaisiin alas, se ei tarkoita etteikö niitä otettaisi uudelleen käyttöön juurikin toisen aallon ilmetessä.

Sovelluksen ei tarvitse olla päällä toimiakseen. Solitan mukaan todennäköisesti käyttäjä ei edes huomaa sovelluksen olemassaoloa puhelimessa. Myös akun kulutuksen pitäisi olla minimaalista. Seurannan voi myös kytkeä halutessaan pois päältä.

Isoja haasteita voi kuitenkin olla edessä. Solitan johtaja Risto Kaikkosen mukaan ”seuraava iso kysymys on, uskaltavatko ihmiset sovelluksen ladata”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?