Android osaa useita asioita, joihin iPhone ei pysty - Mobiili - Ilta-Sanomat

5 eroa – näihin Androidin temppuihin ei iPhone pysty

Julkaistu: 22.6. 7:00

Android-puhelimilla on useita etuja, joita iPhone ei ainakaan vielä pysty tarjoamaan. Cnetin vinkkejä ei voi kuitenkaan kaikilta osin sovittaa Suomeen.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten puhelimen kuvakkeita siirretään vaivattomasti.

Kännykät ovat kahden käyttöjärjestelmän dominoimia: Applen iOS:n ja Androidin, jonka takana on useimmiten Google.

Vaikka kaikilla puhelimilla pystyy tekemään pääosin samat asiat, niissä on myös eroja. Android osaa monia temppuja , joita ei iPhonesta löydy. Listasimme eroja, josta kertovat muun muassa Cnet sekä How-To Geek.

1. Vaihda oletussovellus

Gmailin ei ole pakko olla oletuskartastosi tai verkkosivujen ei tarvitse avautua automaattisesti Chromessa – jos niitä on edes ensinkään oletukseksi asetettu. Käyttöjärjestelmää ei varsinaisesti kiinnosta, vaikka avaisit verkkosivut mieluummin Firefoxissa.

Voit tarkastella oletussovelluksia ja päättää niistä Androidin asetusvalikossa, ja valikkopolku on usein Sovellukset ja ilmoitukset > Oletussovellukset.

Android mahdollistaa kaksi sovellusta näytölle samanaikaisesti.

2. Käytä kahta sovellusta yhtä aikaa

Android-puhelimissa on mahdollista jakaa näyttö kahdelle eri sovellukselle. Tähän tarvitaan vähintään Android-versio 7.0 Nougat, joka ilmestyi vuonna 2016. Käytännössä se onnostuu siis nykyisin melkein joka laitteella.

Tarkka tapa jakaa ruutu voi vaihdella Androidin versiosta toiseen. Avaa ensin toinen sovelluksista, jota haluat käyttää ja mene sitten siihen puhelimesi valikkoon, joka esittää viimeksi avatut sovellukset. Ruudun jako onnistuu usein halutun sovelluksen oikean yläkulman kolmen pystypisteen alta, mutta jälleen eroja voi olla Androidin versiosta tai puhelinmallista riippuen. Sen jälkeen voit avata toisen sovelluksen joko viimeksi avatuista sovelluksista tai suoraan sovellusvalikosta.

Voit muuttaa sovellusten keskinäistä suhdetta ruudulla niitä erottavaa palkkia vetämällä. Jaetun ruudun moodista pääsee eroon vetämällä jomman kumman sovelluksen koko ruudun kokoiseksi.

3. Kuva kuvassa

Androidia erottaa iPhonesta myös kuva kuvassa -toiminto, joka tarkoittaa esimerkiksi videon katsomista pienessä ikkunassa samalla, kun puhelimella tekee jotain muuta.

Suomalaisittain tämä toiminto tosin vesittyy jonkin verran sen vuoksi, että täällä YouTuben katsominen kuva kuvassa -tilassa edellyttää maksullista Premium-jäsenyyttä. Toiminnosta on kuitenkin iloa videoiden lisäksi esimerkiksi Google Mapsia käytettäessä.

Kuva kuvassa -toiminto edellyttää vähintään Androidin versiota 8.0 Oreo, joka julkaistiin vuonna 2017.

  4. Asenna käynnistysohjelma

  Androidiin on saatavilla useita Launcher-sovelluksia eli käynnistysohjelmia, jotka muun muassa muuttavat vuorovaikutusta kotinäkymän kanssa, lisäävät pikatoimintoja ja mahdollistavat puhelimen laajan muokkaamisen sekä ulkonäön että käytettävyyden osalta.

  Vaihtoehtoihin kannattaa tutustua huolella ennen käynnistysohjelman asentamista. Tässä pätee Androidin tuttu sääntö: älä asenna mitään, minkä turvallisuudesta et ole varma. Lue arvosteluja, tarkista latausmäärät ja etsi tietoja sovelluksen kehittäjästä.

  Yksi allekirjoittanutta taannoin miellyttänyt vaihtoehto oli Microsoft Launcher. Sen mahdollisti paitsi Windowsia kehittävän yhtiön avoimuus muita käyttöjärjestelmiä kohtaan, myös itse Androidin avoimuus ulkopuolisille ohjelmille. On mahdotonta kuvitella Microsoftin aloitussovellusta Applen sovelluskaupassa.

  5. Googlen avustaja lyö Sirin

  Yksi Androidin ja iPhonen erottava tekijä on Google Assistant -virtuaaliavustaja, joka on Applen Siriä osaavampi. Assistant ymmärtää paremmin yleisiä kyselyjä esimerkiksi yrityksistä ja nimistä ja saa vastaukset useammin oikein kuin väärin, Cnet arvioi.

  Toistaiseksi Siri vie kuitenkin voiton, jos sitä käyttää suomeksi. Google Assistant kun ei osaa suomea vielä laisinkaan.

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?