Tiedätkö mikä on ”quick app”? Se muuttaa tavan, jolla puhelimen sovelluksia käytetään - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tiedätkö mikä on ”quick app”? Se muuttaa tavan, jolla puhelimen sovelluksia käytetään

Sovellukset, joita ei asenneta puhelimeen, ovat jatkossa yhä enemmän arkipäivää.

Siinä, missä tavallinen sovellus ladataan puhelimelle, quick app avataan suoraan sovelluskaupasta. Niitä voidaan jaella myös suoraan esimerkiksi nettilinkin kautta.

16.6.2020 7:00

USA:n kauppapakotteiden kohteena oleva Huawei etsii uusia tapoja tehdä puhelimistaan houkuttelevia kuluttajille, vaikka niissä ei ole Googlen palveluita ja Play-kauppaa.

Uusissa Huawei- ja Honor-puhelimissa on pääsääntöisesti vain AppGallery-sovelluskauppa, sillä USA:n kauppaministeriön kielto estää Googlea tarjoamasta omaa Android-versiotaan ja palveluitaan Huaweille. Huawein kaupan tarjonta on merkittävästi Google Playta suppeampaa.

Kiinalaisyhtiö pyrkii kehittämään yhteistyökumppaniensa verkostoa nopeasti, ja tarjolla olevien sovellusten määrä on kasvanut nopeasti. Moni suosittu sovellus, eli ”killer app”, loistaa kuitenkin yhä poissaolollaan.

Huawein ponnistelut sovellustarjonnan lisäämiseksi näkyvät muun muassa siten, että Suomen kehittäjäsuhdetiimin koko on kasvanut muutamassa kuukaudessa yhdestä seitsemään.

Huawein kehittäjäsuhteista vastaavan Antti Pihan mukaan niin sanottujen quick appien käyttö kasvaa koko ajan. Kyseessä on sovellus, joka on välimuoto varsinaisen kauppapaikalta ladattavan sovelluksen ja verkkosivun välillä.

Quick appia voi jaella sovelluskaupan ohella esimerkiksi sähköpostilla ja pikaviestillä jaettavan tai nettisivulla olevan nettilinkin muodossa. Tulevaisuudessa myös esimerkiksi puhelimen digiavustaja tai hakutoiminto saattaa ehdottaa sellaista. Sille asennetaan yleensä pikakuvake puhelimen työpöydälle kuten tavallisellekin sovellukselle.

Quick app ei asennu puhelimelle samalla tavalla kuin perinteinen sovellus, eli se ei vie laitteelta tallennustilaa. Se vaatii kuitenkin yleensä nettiyhteyden, sillä varsinaisen ”sovelluksen” toiminta tapahtuu pilvessä nettiyhteyden yli.

– 5g:n myötä tämä tulee olemaan arkipäivää, Piha sanoi Huawein järjestämässä virtuaalisessa lehdistötilaisuudessa.

Monien sovellusten toteuttamiseen quick app ei välttämättä kuitenkaan sovellu. Esimerkiksi maksu- ja pankkisovellukset naitetaan tiukasti siihen puhelimeen, johon ne asennetaan. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa suosittu Swish-maksusovellus on tarjolla tavallisena sovelluksena Huawein kaupassakin, mutta suomalaisia maksusovelluksia ei ole nähty. Tämä on Huaweille ongelma.

– Kutsummekin sovellusten tekijät mukaan, vetosi Huawein Pohjoismaiden kuluttajaliiketoiminnan johtaja Jacky Zhao lehdistötilaisuudessa.

Huawein mukaan quick app -sovellukset on kehitetty Suomessa. Zhao kutsui kahta yhtiön tuotekehityskeskusta isännöivää Suomea ”Huawein innovaatiokeskukseksi”.

Idea ilman asennusta ajettavista sovelluksista ei ole Huawein oma. Vuonna 2018 Google esitteli Instant appsit, eli pikasovellukset, joita pääsi käyttämään ilman asentamista. Ne vaativat silti kuitenkin Play-kauppaa käyttämistä varten.

Oma lukunsa ovat useimmissa Androideissa ja muissa käyttöjärjestelmissä toimivat web- eli verkkosovellukset. Nämä toimivat verkkosivulta käsin. Tästä esimerkkinä on YouTuben selaimessa käytettävä verkkoversio, joka on toiminnallisuudeltaan varsin lähellä sovelluksen kautta käytettävää YouTubea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?