Suomen uusien 5g-taajuuksien huutokauppa oli ennätyksellisen lyhyt – tässä voittajat - Mobiili - Ilta-Sanomat

Suomen uusien 5g-taajuuksien huutokauppa oli ennätyksellisen lyhyt – tässä voittajat

Suomen suurimmat operaattorit saivat myös 5g-verkon ylätaajuudet.

Nykyisellä 5g-verkolla pääsee parhaimmillaan yli gigabitin sekuntinopeuteen. Korkeilla taajuuksilla nopeus kasvaa entisestään.

8.6.2020 14:24 | Päivitetty 8.6.2020 14:52

Suomen 5g-ylätaajuuksien huutokauppa on päättynyt. 26 gigahertsin (25,1–27,5 GHz) taajuuksien huutokauppa alkoi ja päättyi 8.6.2020. Huutokaupattavana oli kolme 800 megahertsin taajuuskaistaa. Voittaneet tarjoukset ovat:

  • Taajuuskaista 25,1–25,9 GHz, Elisa Oyj

  • Taajuuskaista 25,9–26,7 GHz, Telia Finland Oyj

  • Taajuuskaista 26,7–27,5 GHz, DNA Oyj

Jokainen operaattori maksoi taajuudestaan 7 miljoonaa euroa.

Huutokauppa oli ennätyksellisen lyhyt. Liikenne- ja viestintäministeriön tieto-osaston yksikön johtaja Elina Immonen sanoi toukokuun lopulla huutokaupan kestävän niin pitkään kuin tarjouksia tulee.

26 gigahertsin taajuudet tuovat suuria muutoksia 5g:hen. Nykyiset 5g-tukiasemat toimivat 4g-tukiasemien yhteydessä, sillä niiden taajuudet ovat varsin lähellä toisiaan.

Korkeat 5g-taajuudet mahdollistavat merkittävästi nykyistä suuremmat nopeudet, mutta ne vaativat huomattavasti nykyistä suuremman tukiasematiheyden. Niistä saadaan merkittävin hyöty kaupunkiolosuhteissa, kun tukiasemaan on näköyhteys.

Huutokauppaan osallistuneiden operaattorien lukumäärä ja nimet eivät ole julkista tietoa huutokaupan vielä kestäessä. Liikenne- ja viestintäministeriön tämänpäiväisen tiedotteen mukaan huutokaupassa oli kolme osallistujaa.

5g-verkon alempia taajuuksia hallinnoivat niin ikään Elisa, Telia ja DNA, jotka kaikki rakentavat parhaillaan aktiivisesti verkkojaan. Elisa ilmoitti tänään, että sen nykyisen 5g-verkon kuuluvuusalueella asuu yli miljoona suomalaista.

Telian mukaan nyt kaupatulla taajuusalueella voidaan tarjota lyhyttä viivettä edellyttäviä yhteyksiä esimerkiksi älyliikenteeseen ja teollisuusympäristöihin, satamiin ja voimalaitos- ja tehdasalueille. Taajuuksilla saadaan kapasiteettia myös suuriin yleisötapahtumiin ja ne tarjoavat vaihtoehdon nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamiseen kaupungeissa ja taajamissa.

Toimilupakausi kestää vuoteen 2033 ja se koskee koko Suomea Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?