Nets Passport Reader on uusi tunnistautumistapa, jossa passi luetaan kännykkäsovelluksella - Mobiili - Ilta-Sanomat

Suomeen uusi tapa todistaa henkilöllisyys – kännykkäsovellus lukee passisi

Nets alkaa tarjota Suomessa uutta tunnistautumistapaa, jota voivat käyttää myös muiden maiden kansalaiset.

Uusi tunnistautumismenetelmä perustuu passin ja kasvojen valokuvaamiseen.

4.6.2020 11:16

Luottopalveluyhtiö Nets (entinen Luottokunta) tuo Suomeen uudenlaisen sähköisen tunnistautumisen. Nets Passport Reader perustuu biometrisen passin älysirun ja passikuvan lukemiseen älypuhelinsovelluksella.

Tunnistautumistapahtumassa luetaan ensin sovelluksella passi, minkä jälkeen puhelimen selfiekameralla tehdään kasvontunnistus. Näiden yhdistelmällä tuotetaan varmuus siitä, että tunnistautuja on, kuka hän väittääkin olevansa. Passi luetaan jokaisella tunnistautumiskerralla erikseen.

Tunnistautuminen eroaa Suomessa yleisesti käytettävästä pankkitunnistautumisesta muun muassa siten, että sitä voivat käyttää myös ulkomaiden kansalaiset, joilla ei ole suomalaista pankkitiliä.

Netsin mukaan palvelu tuo mahdollisuuksia pankeille, yrityksille ja viranomaisille arkaluontoisen tiedon jakamiseen ja asiakastunnistuspalvelujen käynnistämiseen ilman fyysisen läsnäolon tarvetta.

Palvelu on vasta esitelty, joten se ei ole vielä käytössä Suomessa. Norjassa Nets Passport Readeria on alkanut käyttää paikallinen väestötietoviranomainen Digitaliseringsdirektoratet.

Palvelun yleistyminen riippuu siitä, haluavatko verkkopalveluiden ylläpitäjät alkaa käyttää sitä.

Tunnistautumistapahtumassa luetaan ensin passi ja sitten kasvot.

Johtaja Matti Villikka Netsiltä kertoo IS Digitodaylle, ettei passin tietoja jää puhelimelle. Netsin palvelimilla säilytetään väliaikaisesti loki tunnistautumistapahtumasta.

Netsin mukaan sovellus osaa varmistautua kasvojen elävyydestä, eli sitä ei voi huijata skannaamalla valokuva. Palvelu välittää sen käyttäjälle keskeiset henkilötiedot.

– Esimerkiksi pankki voi aloittaa asiakkaaksi ottamisen prosessit, samalla tavoin kuin passia näytettäessä fyysisesti pankin toimipisteessä, Villikka selittää.

Villikan mukaan esimerkkitapaus palvelun käyttötilanteesta on sellainen, jossa ulkomaalainen yrityksen hallituksen jäsen haluaa allekirjoittaa yrityksen virallisen asiakirjan.

Sähköisen tunnistautumisen markkinoilla on tällä hetkellä kova kilpailu. Vahvin asema on pankkien ylläpitämällä tunnistautumisella, mutta teleoperaattorien mobiilivarmenne sekä viranomaisten myöntämä sähköinen henkilökortti ovat lisänneet suosiotaan.

Tunnistautumisbisneksen logiikka toimii siten, että tunnistautumista käyttävä verkkopalvelu maksaa jokaisesta tunnistautumistapahtumasta tietyn maksun tunnistautumispalvelun tarjoajalle.

Villikan mukaan Netsin palvelu maksaa ”jonkin verran enemmän” kuin kilpailijoilla, koska sitä on suunniteltu käytettävän harvemmin kuin esimerkiksi pankkitunnuksia. Hän uskoo vastaavasti asiakkaille syntyvän säästöjä siitä, että tunnistautuminen tapahtuu etänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?