5g-verkon ylätaajuuksien huutokauppa alkaa pian – yllätykset mahdollisia

Huutokaupassa myydään taajuudet kolmelle teleoperaattorille.

5g-tukiasemaa asennettiin Yhdysvalloissa viime vuoden lopulla. Nyt kaupattavat korkeat taajuudet eivät perustu nykyisenkaltaisiin korkeisiin mastoihin, vaan tiheään pienten tukiasemien verkkoon.

27.5.2020 11:39

Suomen 5g-verkon ylätaajuuksien eli niin sanotun 26 gigahertsin taajuusalueen huutokauppa alkaa vajaan kahden viikon kuluttua maanantaina 8.6.

Huutokaupassa myydään valtakunnalliseen käyttöön Manner-Suomessa taajuudet 25,1–27,5 gigahertsiä kolmena 800 megahertsin taajuuskaistana. Lähtöhinta on seitsemän miljoonaa euroa yhtä 800 megahertsin taajuuskaistaa kohden.

Kisaan on voinut ilmoittautua huhtikuusta alkaen, ja ilmoittautuminen on nyt suljettu. Huutokauppa käydään valtionhallinnon suljetussa järjestelmässä, eivätkä siihen osallistuvien yhtiöiden nimet ole julkista tietoa.

Liikenne- ja viestintäministeriön tieto-osaston yksikön johtaja Elina Immonen kertoi laitevalmistaja Ericssonin järjestämässä 5g-webinaarissa, että alempien 5g-taajuuksien operaattorit eivät ole etusijalla. Huutokauppa jatkuu niin kauan kuin tarjouksia jätetään.

Alempien 5g-taajuuksien operaattorit Suomessa ovat Elisa, Telia ja DNA. On siis mahdollista, että uusi operaattori tulee muualta.

Niin ikään ylätaajuuksiin laskettavat 24,25–25,1 gigahertsiä jätetään huutokaupan ulkopuolelle. Niitä on tarkoitus käyttää myöhemmin paikallisten verkkojen rakentamiseen.

Korkeat 5g-taajuudet mahdollistavat merkittävästi nykyistä suuremmat nopeudet, mutta ne vaativat huomattavasti nykyistä suuremman tukiasematiheyden. Niistä saadaan merkittävin hyöty kaupunkiolosuhteissa, kun tukiasemaan on näköyhteys. Nykyiset 5g-tukiasemat on rakennettu pääsääntöisesti 4g-tukiasemien yhteyteen.

Nyt huutokaupattaville taajuusalueille voi rakentaa 1.7.2020 alkaen. Uusien korkeataajuusverkkojen rakentaminen tuskin alkaa kuitenkaan heti. Elisan kuluttajaliiketoiminnan johtaja Vesa-Pekka Nikula arvioi hieman ennen vuodenvaihdetta, että nykyisillä 4g-taajuuksilla pärjätään vielä pitkään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?