Google aikoo lisätä päästä päähän -salauksen rcs-viesteihin - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tekstiviesteihin tulossa muutos – uusi tekniikka sisältää halutun ominaisuuden

Googlen kehittämä tekniikka tekstiviestien seuraajaksi on saamassa tuen päästä päähän -salaukselle, 9to5Google kertoo.

Googlella on tekstiviestisovellus, joka löytyy monista Android-puhelimista. Monet laitevalmistajat korvaavat sen kuitenkin omallaan.

25.5.2020 11:41

Perinteisten tekstiviestien korvaajaksi suunniteltu tekniikka, Googlen kehittämä rich communication services (rcs), on pääsemässä eroon yhdestä merkittävästä puutteestaan. Asiasta kirjoittaa 9to5Google, joka kävi läpi Google Messages -sovelluksen koodia. Koodissa on useita viittauksia viestien päästä päähän -salaukseen, mutta toiminto ei ole vielä aktiivinen.

Päästä päähän -salaus on ollut esimerkiksi Applen iMessagen ja Facebookin WhatsAppin kilpailuvaltti. Se tarkoittaa, että lähettäjän viesti pysyy salattuna koko matkan vastaanottajan laitteeseen, eli periaatteessa kenelläkään ei pitäisi olla pääsyä viestien sisältöön matkan varrella, ei edes palvelun tarjoajan eli teleoperaattorin.

Työ rcs-viestien salaamiseksi päästä päähän näyttää olevan pitkällä, mutta vielä ei tiedetä esimerkiksi, pitääkö molempien osapuolten käyttää Google Messages -sovellusta. Android-puhelinvamistajista moni korvaa Googlen Messages- eli Viestit-sovelluksen omallaan.

Sekä lähettäjällä että vastaanottajalla pitää kuitenkin olla hyvä internet-yhteys samanaikaisesti. Muussa tapauksessa viesti tarjotaan lähetettäväksi perinteisenä sms- tai mms-viestinä. Silloin sovellus myös huomauttaisi, että salaus ei ole käytössä.

On myös mahdollista, että Google päättää vielä lykätä tai kokonaan hylätä päästä päähän -salauksen.

Googlea vaivaa historia sekoilusta lukuisten eri viestisovellusten kanssa ilman, että yhdestäkään olisi tullut varteenotettava vaihtoehto kilpailijoille. Myös rcs:llä on ongelmansa. Tekniikkaa muun muassa uhkaa sirpaloituminen erilaisiin toteutuksiin.

Erinäiset teleoperaattorit ovat puuhanneet omaa versiotaan rcs-viestinnästä. On erittäin kyseenalaista, miten laajasti mahdollinen päästä päähän -salaus tulisi tällöin käyttöön, sillä operaattoreilla on tyypillisesti velvollisuus vastata viranomaisten tietopyyntöihin.

Vaikka pikaviestimet ovat korvanneet tekstiviestit pitkälti ihmisten välisessä viestinnässä, niitä lähetetään edelleen todella paljon. Syynä tähän on se, että monet nettiin kytketyt laitteet viestivät omistajiensa kanssa tai jopa keskenään tekstiviestien välityksellä. Yksi käyttötarkoitus on esimerkiksi turvakameran lähettämä kuva, jonka useimmat kameran omistajat suonevat pysyvän yksityisenä.

Päästä päähän -salaus on merkittävä kiistakysymys. Etenkin turvallisuusviranomaiset ovat vaatineet teknologiayhtiöiltä pääsyä näiden välittämään luottamukselliseen viestintään. Applen johdolla yhtiöt ovat käyneet taistelua näitä pyrkimyksiä vastaan. Pääargumenttina on ollut se, että viranomaisille luotu takaovi päätyisi väkisinkin vakoojien ja verkkorikollisten käsiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?