Teleoperaattori Elisa ryhtyy toimittamaan HUSin Helsingin yliopistolliselle sairaalalle tietoja ihmisvirtojen liikkumistiedoista. Dataa ja sillä rakennettavaa tilannekuvaa on tarkoitus käyttää koronapandemian leviämisen ennustamiseen.
Elisan HUSille luovuttama paketti sisältää tietojen keräämistä, yhdistämistä, analysointia, automatisointia ja visualisointia. Tilannekuvaan kuuluvat muun muassa sairastuneiden määrä, käytettävissä olevat sairaanhoitajat ja lääkärit sairaaloittain sekä suojavarusteiden lukumäärät. Järjestelmän pohjalta tehtävä ennustaminen on reaaliaikaista.
Data kattaa pääkaupunkiseudun, ja ihmiset on anonymisoitu. Tällä tarkoitetaan sitä, että yksittäisten ihmisten tunnistaminen on mahdotonta.
Seuranta perustuu siihen, miten ihmisten älypuhelimet ja muut mobiililaitteet kytkeytyvät verkon tukiasemiin.
– Elisan osaamiseen perustuva ja rakentama tilannekuvaratkaisu auttaa meitä varautumaan parhaalla mahdollisella tavalla koronaviruspotilaiden hoitoon ja tautihuippuihin. Liikkumisdatan hyödyntäminen auttaa meitä näkemään, kuinka paljon ihmiset liikkuvat pääkaupunkiseudulla, sanoo HUSin kehitysjohtaja Visa Honkanen tiedotteessa.
Elisan kilpailija Telia käyttää samanlaista tekniikkaa, ja hallitus on käyttänyt sitä koronarajoitusten tehon seuraamiseen.
Suomessa on kehitteillä myös kännykkäsovellus, jolla on tarkoitus kartoittaa tartuntaketjuja ja varoittaa mahdollisesta altistumisesta. Vielä työn alla olevan sovelluksen käyttö olisi vapaaehtoista. Vastuuministeriönä hankkeessa toimii sosiaali- ja terveysministeriö.
Kehitteillä olevat ratkaisut ovat vapaaehtoisia, mutta ne ovat saaneet silti monet yksityisyyden puolestapuhujat varoittelemaan vaaroista. Monet näkevät, että kerran luotuja valvontajärjestelmiä ei välttämättä haluta purkaa tulevaisuudessa.
Juttua päivitetty lisätiedoilla kello 13.01.