WhatsApp julkaisi verkkosivun koronaviruksesta, antaa ohjeita sovelluksen käyttöön - Mobiili - Ilta-Sanomat

WhatsAppilta ohjeet: Näin viestittelet koronasta

Myös valtiolliset tahot voivat jakaa koronatietoa WhatsAppilla. Näin tehdään muun muassa Singaporessa.

Julkaistu: 20.3. 7:00

WhatsAppin ohjesivu auttaa käyttäjää selviytymään koronaviruspandemian keskellä läheisiään ja itseään suojellen.

WhatsApp julkaisi verkkosivun neuvoakseen ihmisiä pikaviestimen käytössä koronaviruspandemian aikana. Ohjeet on tarkoitettu edesauttamaan perheestä ja ystävistä huolehtimista, ajantasaisen tiedon saamista ja väärän tiedon välttämistä.

WhatsApp kehottaa käyttäjiä miettimään saamiansa viestejä, koska kaikki koronaan liittyvä tieto ei ole oikeaa.

– Vahvista faktat muiden luotettujen ja virallisten lähteiden tai faktantarkistajien kautta. Jos et ole varma, onko jokin totta, älä lähetä sitä eteenpäin, WhatsApp alleviivaa.

Luotetuiksi lähteiksi WhatsApp nimeää muun muassa maailman terveysjärjestö WHO:n. Lisäksi tietoa kannattaa hakea muista paikallisista, kansallisista tai globaaleista organisaatioista, kuten oman valtion terveysministeriöstä. Suomessa hyvä lähde on sosiaali- ja terveysministeriön alainen THL.

WhatsApp ei maininnut ohjeissaan paikallisia luotettavia medioita. Tämä voi johtua WhatsAppin emoyhtiö Facebookin kireästä suhteesta jättiyhtiön toimia usein kritisoivaan mediaan.

WhatsApp suosittaa myös käyttämään sovelluksen toimintoja, kuten ryhmiä sekä ääni- ja videopuheluja, yhteyden pitämiseksi läheisiin, jotka voivat tarvita tukeasi ja joiden luokse ei tällä hetkellä voi fyysisesti mennä.

WhatsAppilla on myös ohjeet terveydenhuollon ammattilaisille, opettajille, paikallishallinnoille ja paikallisille yrityksille.

WhatsAppin sivu opastaa siis ottamaan enemmän irti palvelusta pandemian aikana. Sivu ei vastaa siihen, miten WhatsApp itse pyrkii hillitsemään koronaviruksen seurauksia, kuten väärän tiedon ja huijausten levittämistä. Tässä suhteessa WhatsAppin emoyhtiöllä Facebookilla on ollut pahoja vaikeuksia, kun sen automaattinen silmä haitallisen sisällön poistamiseksi hävitti koko joukon koronaa käsitteleviä asiallisia päivityksiä.