Elisa tekee tilaa uusille verkoille ajamalla 3g:n alas - Mobiili - Ilta-Sanomat

Elisa tekee tilaa uusille verkoille ajamalla 3g:n alas

Teleoperaattori luovuttaa 3g:n taajuudet uudemmille verkoille vuoden 2023 jälkeen.

Elisa markkinoi 5g-verkkojaan aggressiivisesti. Kuvassa Elisan myymän Huawein 5g-reitittimen mallikappale.

12.3.2020 8:49

Teleoperaattori Elisa kertoo ajavansa alas 3g-verkkonsa vuoden 2023 jälkeen. Yhtiö vapauttaa verkon taajuudet 4g:n ja 5g:n käyttöön.

Operaattorin mukaan 3g-verkkojen nykykäyttö on hyvin vähäistä. Siihen nojaavia laitteita ovat lähinnä vanhat riistakamerat, tablettitietokoneet ja maksupäätteet.

– Mobiilidatan käytössä olemme maailman kärkeä ja datamäärät vain jatkavat kasvamistaan. On selvää, että meidän on siirrettävä kapasiteettia moderneihin verkkoihin ja vastattava näin asiakkaidemme tarpeisiin. 5g:n merkitys vain kasvaa tämänkin muutoksen myötä, Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki kertoo tiedotteessa.

Teleoperaattori sanoo muutoksen johtavan myös energiankulutuksen kannalta tehokkaampiin ja ympäristöystävällisimpiin ratkaisuihin.

Muutoksen myötä loppuvat 3g-verkon äänipuhelut. Vanhempien 3g-puhelimien äänipuhelut siirretään 2g-verkkoon vuoden 2023 jälkeen. Todennäköisesti suuri osa laitteita vanhenee kuitenkin ennen sitä.

Elisan kuluttajaliiketoiminnan johtaja Vesa-Pekka Nikula kertoi IS Digitodaylle joulukuussa, että Elisa on jo nyt leikannut 3g-verkon käyttämiä taajuuksia ja antanut niitä jonkin verran uudempien tekniikoiden käyttöön.

Koska tällä hetkellä käytössä on viiden eri sukupolven langattomia verkkoja, operaattorit eri puolilla maailmaa ovat päätyneet erilaisiin ratkaisuihin tehdessään tilaa uusille verkoille. 3g:n alasajo on yleinen toimintamalli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?