Puhelimen pikalataaminen ei vahingoita akkua - Mobiili - Ilta-Sanomat

Kuluttaako pikalataus puhelimen akkua? Näin vastaa asiantuntija

Cnet kysyi asiantuntijoilta, vahingoittaako puhelimissa yleistyvä pikalataus akkua.

Monilla puhelinvalmistajilla on oma pikalataustekniikkansa. Kuvassa Samsung.

3.3.2020 7:00

Etenkin kalliimmissa älypuhelimissa yleistynyt pikalataus mahdollistaa akun täyttämisen huomattavasti perinteistä latausta nopeammin. Mutta onko se pidemmän päälle akulle vahingollista? Cnet otti selvää.

Asiantuntijat kertoivat Cnetille, että pikalataus ei vahingoita puhelimen akkua. Syynä on se, että akun mahdollinen rasittuminen on otettu lataustekniikoissa huomioon.

Korjaussivusto iFixitin Arthur Shi vertaa latausta pesusieneen. Alussa virtaa syötetään vauhdilla, ja akku imee sen kuin kuiva sieni veden. Lopulta akun kyky ottaa vastaan sähköä vähenee samalla tavalla kuin kostuvan sienen kyky imeä vettä. Siksi lopussa latausta hidastetaan, jottei sähköä ”loisku” oikosulkua aiheuttamaan.

Tämä menetelmä tarkoittaa, että pikaladattava akku voi nopeasti saavuttaa 70 prosentinkin varauksen, mutta viimeiset kymmenet prosentit vievätkin sitten paljon enemmän aikaa.

Jotkut puhelinvalmistajat ovat alkaneet ottaa laitteissaan käyttöön myös lataustekniikoita, jotka oppivat käyttäjiensä tavat. Kun puhelimet oppivat, mihin aikaan ne ladataan, ne alkavat säädellä lataustehoa sen mukaisesti.

Jotta pikalataus olisi vahingollinen, edellyttää se jotakin teknistä vikaa akussa tai latauksessa. On sinänsä monia muita tapoja, joilla puhelimen akun voi pilata. Vältä esimerkiksi akun lataamista aivan täyteen, äläkä laita ulkona kylmettynyttä puhelinta lataukseen heti kotiin päästyäsi.

Älä myöskään lataa puhelinta öisin. Sillä voi olla pahimmillaan karmeat seuraukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?