Olisiko tullut aika unohtaa WhatsApp? Euroopan ytimestä vahva suositus

Euroopan komissio kehottaa työntekijöitään käyttämään Signalia, kertoo Politico-julkaisu.

Signal on tiettävästi vahvimmin salattu markkinoilla oleva pikaviestin.

2.3.2020 12:08

Euroopan unionin toimeenpaneva elin Euroopan komissio on ohjeistanut työntekijöitään alkaa käyttää Signal-pikaviestisovellusta, Politico kirjoittaa. Tietoturvan parantamiseen tähtäävä ohje koskee ennen kaikkea henkilökunnan viestintää komission ulkopuolelle.

Kyse ei ilmeisesti ole pakottavasta määräyksestä. Politicon mukaan ohje ilmaantui komission sisäiselle keskustelupalstalle varhain helmikuussa ja ilmoitti, että ”Signal on valittu suositelluksi sovellukseksi julkiseen pikaviestintään”.

Alun perin vuonna 2013 kehitetty Signal salaa viestinnän päästä päähän, mutta Facebookin omistamasta WhatsAppista poiketen sovellus on avointa koodia. Se tarkoittaa, että ulkopuolisten on helpompi varmistua sovelluksen turvallisuudesta.

Signalissa lähetetyistä viesteistä ei myöskään jää kopioita palvelimille. Viestejä säilytetään ainoastaan vastaanottajan puhelimessa, josta tämä voi halutessaan varmuuskopioida ne toisaalle. Jos näin tehdään, varmuuskopio suojataan 30-numeroisella avauskoodilla. Tämä tekee pikaviestimen käytöstä hieman hankalaa tavallisille ihmisille, sillä esimerkiksi puhelinta vaihdettaessa vanha varmuuskopio ei ole automaattisesti käytettävissä.

Etenkin WhatsAppin turvallisuus on ollut koetuksella viime aikoina, kun sovellusta on käytetty erittäin verkkohyökkäyksissä. Saudi-Arabian epäillään murtautuneen Amazonin perustajan Jeff Bezosin puhelimelle WhatsAppin kautta.

WhatsAppin ja Signalin kanssa kilpailevan Telegram-sovelluksen perustaja meni hiljattain niinkin pitkälle, että syytti WhatsAppia tahallisista haavoittuvuuksista, jotka päästävät vakoilemaan viestejä.

Politicon mukaan komission viranomaisten on jo käytettävä salattua sähköpostia arkaluontoisen, mutta ei-salaisen tiedon käsittelyyn. Salattua tietoa varten on vielä tiukemmat säännöt.

Signalin suosittaminen saattaa kuitenkin levittää viestiä, josta lainvalvonta ei pidä. Vaatimuksia päästä käsiksi salattuun viestiliikenteeseen on kuultu niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Yksityisyyden puolustajat ovat huomauttaneet, että tietoihin päästävän takaoven rakentaminen viestisovelluksiin johtaisi auttamatta väärinkäytöksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?