Hollantilaislehti: EU aikoo pakottaa laitteisiin vaihdettavat akut - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tästä eivät valmistajat pidä – EU haluaa vaihdettavat akut elektroniikkaan

Akun vaihtaminen on monessa laitteessa tehty kotikonstein vaikeaksi. Kuvassa Applen iPhone 6.

Julkaistu: 26.2. 7:00

EU aikoo seuraavaksi puuttua puhelinten akkuihin niiden vaihtamisen helpottamiseksi, kirjoittaa Het Financieele Dagblad.

Euroopan unionissa muhii aloite elektroniikkaromun vähentämiseksi entisestään. Hollantilaislehti Het Financieele Dagblad (hollanniksi, maksumuurin takana) sai käsiinsä komission luonnoksen, jonka mukaan sen aikomuksena on saada elektroniikkaan, kuten puhelimiin tai langattomiin kuulokkeisiin, vaihdettavat akut.

Lehteä lainaa muun muassa niin ikään hollantilainen Tweakers. Englanniksi asiasta kirjoittaa XDA Developers. Takavuosina akun vaihtaminen vaikkapa puhelimesta ei ollut temppu eikä mikään, mutta nykyään akku on usein tapana integroida kiinteästi laitteeseen. EU:n aloitteen on määrä auttaa kuluttajia käyttämään laitteitaan pidempään.

Suunnitelma on tiettävästi määrä julkistaa maaliskuun puolivälissä ja se sisältää myös keinoja kierrätyksen lisäämiseen, materiaalien uudelleenkäyttöön ja kestävämpään tuotantoon. Laitteista halutaan tehdä helpommin korjattavia, ja laitteita ei luonnoksen mukaan saisi heittää pois vain siksi, että niille ei enää julkaista ohjelmistopäivityksiä.

EU on jo puuttunut puhelinten ja muiden laitteiden lataukseen vaatimalla yhteistä laturistandardia. Myös tässä tavoitteena on elektroniikkaromun vähentäminen.

Äskettäin vaatimus meni parlamentin äänestyksessä läpi äänin 582–40, ja komission on tehtävä asiasta päätös heinäkuuhun mennessä.