Yli 60 prosenttia 65-vuotiaista suomalaisista käyttää älypuhelinta – Ruotsissa käyttö yleisempää

Digitaaliset välineet ovat avainasemassa lähisukulaisiin yhteyttä pidettäessä.

Älypuhelimen käyttö on Ruotsissa Suomea yleisempää iäkkäämpien ikäluokkien keskuudessa.

24.2.2020 12:45

Suomalaisista 65–74-vuotiaista yli 60 prosentilla oli käytössään älypuhelin vuonna 2019, kertoo Tilastokeskus. Vastaavasti 75–89-vuotiailla suomalaisilla älypuhelin oli käytössä vain alle kolmanneksella.

Senioriväestön matkapuhelimiin erikoistuneen Doron teettämän tutkimuksen mukaan Ruotsissa älypuhelimen omistaminen on Suomea yleisempää vanhemmissa ikäluokissa. Ruotsissa 65–70-vuotiaista 80 prosenttia käyttää älypuhelinta, ja 71–75-vuotiaistakin lähes kaksi kolmesta.

Doron kyselyssä selvitettiin älypuhelinten käyttöä Ruotsissa, Britanniassa, Ranskassa ja Espanjassa.

Britanniassa ja Ranskassa 65–70-vuotiailla on älypuhelimet liki 70 prosentilla. Espanjassa älypuhelimen omisti peräti 78 prosenttia 65–70-vuotiaista. Kaikkialla älypuhelimen käyttö vähentyi selvästi yli 76-vuotiailla.

Doron kyselytutkimuksessa ilmeni myös, että 42 prosenttia kohdemaiden ihmisistä asuu eri paikkakunnalla kuin vanhempansa. Yhteydenpidossa digitaaliset välineet ovat avainasemassa. Sukulaisten päällimmäisenä huolena on iäkkäiden sukulaisten kaatuminen, yksinäisyys, sairastuminen, masentuminen tai yhteydenpidon puute.

Doron kyselytutkimuksen toteutti River Research -tutkimusyritys marraskuussa 2019. Siihen vastasi 2025 ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?