Mobiilidatan roaming-nopeudet vertailussa: Suomalaisilla matkailijoilla ei syytä kateuteen

Suomalaiset voivat matkailla EU:ssa turvallisin mielin, jos mittarina on kännykästä irti saatava datanopeus.

23.2.2020 7:00

Speedtest-nettinopeusmittarista tuttu Ookla selvitti mobiilinopeuksia Euroopan unionin maissa viime vuoden jälkipuoliskon osalta. Mitä latausnopeuksiin tuli, suomalaiset nauttivat noin 43 megabitin sekuntinopeuksista kotimaassaan, ja muissa EU-maissa suomalaisten nauttima nopeus putosi maltilliset 4,4 prosenttia.

Kaikista 28 tutkitusta maasta latausnopeus putosi 22 maan kansalaisilla, kun he matkustivat toiseen EU-maahan. Pahimmillaan pudotus oli 54,7 prosenttia Alankomaassa asuvien matkustaessa. Joissakin tapauksissa matkustajat nauttivat jopa kotimaataan paremmista nopeuksista. Näin oli Viron, Portugalin, Kreikan, Latvian, Irlannin ja Italian kansalaisten kohdalla.

Laitteesta verkkoon päin tietoa siirrettäessä tilanne oli yleensä sama: Kotimaassa nopeudet olivat parempia kuin muualla EU:ssa, paitsi 12:ssa maassa tilanne oli toisinpäin. Ookla ei maininnut Suomen lukuja tässä yhteydessä.

Nopeuteen vaikuttaa myös yhteyden latenssi, eli viive. Suomessa viiveeksi mitattiin 27 millisekuntia, mutta muissa EU-maissa matkatessa se pompahti 255 prosenttia 97 millisekuntiin. Tämä on verrattain pientä, sillä useassa tapauksessa nousu oli paljon enemmän – jopa 825,5 prosenttia, kun kyproslaiset vierailivat muissa EU-maissa.

Suomi erottuu muista maista wifin käytössä. Kuten vuotta aiemmin, myös heinä–joulukuussa 2019 suomalaiset käyttivät vähiten aikaa wifin varassa. Nyt osuudeksi mitattiin 63 prosenttia. Muita alempaa lukua voi osaltaan selittää Suomessa yleiset rajattoman datan mobiililiittymät, jotka vähentävät tarvetta wifin käyttöön. Toisaalta Ruotsissa paikalliset käyttivät wifiä eniten, 81,8-prosenttisesti yhdessä Alankomaiden kanssa. Ookla ei syytä spekuloinut.

Tulokset ovat keskiarvoja. Nopeus voi vaihdella operaattorista, kohdemaasta ja muista muuttujista riippuen. Ooklan tulokset perustuvat Android-laitteista kerättyyn Speedtest-dataan, mutta otannan suuruutta tai virhemarginaalia ei mainittu. EU:sta vastikään eronnut Britannia laskettiin mukaan tuloksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?